mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Vaszily Miklós
Vaszily Miklós
ECHO
vezérigazgató


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Melyek a kisbabák hozzátáplálásának fontos tudnivalói? (x)
2022-07-27 09:20 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

A babák új ételekkel történő megismertetése egy izgalmas időszak. A hozzátáplálást körülbelül 6 hónapos kortól célszerű megkezdeni, ebben a korban fokozatosan alakul ki a képességük a szilárd ételek megemésztéséhez.

Az alábbiakban megnézzük, hogy mire érdemes odafigyelni a hozzátáplálás kapcsán!

A hozzátáplálás körülményei

A 6 hónapos kort átlépve a kicsiknek jelentősen növekszik a vitamin-, és ásványianyag-szükséglete, például a vas, a kalcium, a D, az A és a C-vitaminigény. Ilyenkor az anyatejjel már nem tudunk elegendő mennyiséget biztosítani számukra. A fokozatosság elvét betartva elkezdhetjük megismertetni egy kiegyensúlyozott, változatos étrenddel. Fontos, hogy mindig a baba korának megfelelő tápanyagszükséglet fedezve legyen számára.

A hozzátáplálás kezdetén ideálisak a babaélelmiszerek, pépek, gyümölcslevek, főzelékek anyatejjel hígítva. A babaélelmiszereknél azonban lényeges szempont, hogy bio minősítésűek legyenek, és ne tartalmazzanak adalékanyagokat, tartósítószert. A MamaVita babaélelmiszer választékában vegyesen, többféle ízvilág szerint válogathatunk.

De mikor is érdemes elkezdeni? Amikor a baba már nagyjából képes ülő helyzetben stabilan tartani magát, vagy egy kis segítséggel. Amennyiben rendszeresen arra leszünk figyelmesek, hogy a kezünkhöz nyúl, esetleg tárgyakat is fog huzamosabb ideig. Szintén egyértelmű jel, ha többször a szájához nyúl. Még egyértelműbb, ha látványosabb száj- és nyelvmozgást észlelünk.

Melyek az alapszabályok?

Vegyük figyelembe, hogy ha idő előtt történik az új ételek bevezetése, az hajlamosíthat későbbi ételallergiák megjelenésére. Érdemes a gyermekorvos véleményét is kikérni ezzel kapcsolatban.

A szoptatást érdemes folytatni mellette, és kiegészítésként gondolni a hozzátáplálásra. Eleinte csupán 1 új összetevőt, ízt ismertessünk meg vele. Ne kombináljuk őket! Először 1-2 kanálnyi mennyiséget adjunk, és ha továbbra sem észlelünk allergiás reakciót, problémát, akkor lehet másnap nagyobb mennyiséget is. Ezután fokozatosan növelhetjük az adagokat. Amikor pedig alaposan megismerkedett az egyes élelmiszerekkel, akkor már nyugodtan vegyíthetjük is őket.

Milyen ételeket ne adjunk a babának?


A cukros, mesterséges adalékanyaggal ellátott élelmiszereket kerüljük! A magas zsírtartalmú ételek szintén kerülendők. Tulajdonképpen, ami felnőtt esetében egészségtelennek számít, azt a babánál is fontos mellőzni. Ahogyan édességet, üdítőt se adjunk neki.

Próbáljuk a natúr, természetes ízekre nevelni, hogy megkedvelje, mivel ez a későbbiekben is jelentősen meghatározza majd az életmódját, étrendbeli választásait.

Legyünk türelmesek, semmit sem szabad erőltetni! Amennyiben elutasít egy bizonyos ételt, akkor átmenetileg függesszük fel, később esetleg ismételten megpróbálkozhatunk vele.

Törekedjünk arra, hogy a baba számára izgalmas, és vidám lehessen ez az időszak. Az új ízek felfedezése sosem alapulhat tukmáláson. Hagyni kell, hogy a maga ütemében ismerkedjen meg az ételekkel.Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


Ön melyik őszi konferenciát várja a legjobban?

Internet Hungary

Brand Festival

Marketing Summit

Mindegyiket ugyanannyira várom

Egyiket sem várom

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!