mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Dr. Berkes Péter
Dr. Berkes Péter
Ambitious Group
Stratégiai igazgató


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Mikor van szükség tüneti kezelésre allergia esetén? (x)
2022-08-23 09:51 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

Akkor, ha úgy döntöttünk, elég volt az allergia okozta kellemetlen tünetekből, rendelkezésünkre áll néhány megoldás.

A legegyszerűbb, ha igyekszünk elkerülni az adott allergént, sokszor azonban ez nem kivitelezhető. Ha pedig az oki kezelés, az immunterápia sem lehetséges valamilyen okból, akkor egyedül a tüneti kezeléshez fordulhatunk.

Mi az az allergia?

Allergia esetén egy egyébként teljesen ártalmatlan anyaggal szemben a szervezetünk valamiért túlzott védekező reakciót ad. Ilyen lehet a rovarcsípés, pollen, állatszőr, házi por és még számos egyéb anyag is. Annak megállapítására, hogy pontosan mire vagyunk allergiásak, és hogyan lehet azon segíteni, orvosi vizsgálat szükséges. A Ju-Med Egészségcentrum szakrendelésén mindkettőben tudnak segíteni.

Az allergia okának kiderítésére a hagyományos bőrteszt a legismertebb. Ennek során az alkar bőrén apró szúrások segítségével minimális mennyiségű allergént juttatnak a szervezetünkbe. Ha allergiásak vagyunk az adott anyagra, akkor azt bőrpír és csalánkiütés fogja jelezni. A vizsgálat laboratóriumi változatában pedig vérvétel segítségével lehet kimutatni a különböző allergiákat.

Mikor jön szóba a tüneti kezelés?

Erre a kérdésre a legegyszerűbb válasz, hogy a tüneti kezelés akkor jön szóba, amikor más megoldás már nem működik. Ha nincs lehetőségünk arra, hogy az allergiát kiváltó allergént elkerüljük, illetve az immunterápia valamiért nem kivitelezhető, akkor marad a tüneti kezelés. Tüneti kezelés során a szénanátha jellemző tüneteit szeretnénk enyhíteni. Ezek közé tartozik az orrfolyás, orrdugulás, a tüsszögés, valamint a torok-, orr- és szemviszketés.

Ezek ellen a kellemetlen tünetek ellen helyileg ható gyógyszerekkel, többek közt szemcseppekkel, orrspraykkel tudunk hatékonyan küzdeni. Szóba jöhetnek még a különböző belsőleg alkalmazandó, antihisztamin tartalmú készítmények és akár a homeopátiás szerek is. Míg az allergiára ható orrsprayk vénykötelesek, az antihisztaminok közül már jónéhány vény nélkül is kapható.

Fényterápia szénanátha esetén

Tüneti kezeléssel akkor lehet a legjobb eredményt elérni, ha a különböző módszereket kombináltan alkalmazzuk. Abban, hogy kinek mi a megfelelő kombináció, allergológus szakorvos tud segíteni. Szénanátha esetén a gyógyszermentes, lokális kezelés egyik lehetősége a Rhinolight fényterápia. Itt a kezelés során kúraszerűen, az orrnyilásokba meghatározott ideig speciális, kevert fénnyel világítanak. Ezt természetesen meg kell előzze egy fül-orr-gégészeti vizsgálat, amely feltárja, hogy van-e ennek valamilyen ellenjavallata.

A fényterápia nemcsak teljesen biztonságos, hanem fájdalommentes is. A készülék által kibocsátott nagy intenzitású hideg fény ugyanis sem hőhatást, sem pedig fájdalmat nem okoz a kezelt területen. A Szegedi Tudományegyetemen végzett kutatások eredményei támasztják alá a fényterápia hatékonyságát.Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


Mikor olvasott utoljára (papíralapú) könyvet?

Most is olvasok.

Egy hete.

Egy hónapja.

Néhány hónapja.

Egy éve, vagy régebben.

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!