mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Csermely Ákos
Csermely Ákos
Média Hungária konferenciairoda
vezető


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Népi jóslatok és a névnapok (x)
2022-10-18 12:48 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

A népi jóslatok évszázadok óta szájról-szájra terjednek és ezek között számos, az időjárással kapcsolatos hiedelem ismert napjainkban is. Miért lettek ilyen népszerűek ez a jóslatok?

Régen, a falusi ember mindennapjait nagymértékben befolyásolták az időjárási körülmények. Nem meglepő, hogy egy idő után kialakult a népi megfigyeléseken alapuló népi kalendárium is, amely az időjárással kapcsolatos észrevételeket tartalmazta. Lássuk, hogy mit tartogatnak az őszi napok számunkra!

Hiedelmek régen és most

A régi öregek életében mindennapos volt, hogy a népi megfigyelések, jóslatok szerint élték az életüket. Akkoriban még természetes volt, hogy hittek a babonákban, míg manapság lehet, hogy furán nézünk ezért az emberekre. A Névnap Infó weboldalán te is olvashatsz azokról a jóslatokról, amelyeket felmenőink fogalmaztak meg egykor.

Sok-sok névnaphoz kapcsolódnak előrejelzések, de ezeknek mi csak a töredékét ismerjük. Tudunk arról, hogy mi lesz akkor, ha "Sándor, József, Benedek zsákban hozza a meleget" és akkor, ha Medárd napján esik az eső, de ennél jóval több érdekességről olvashatunk még.

Természetesen nem maradhatunk le az őszi előrejelzésekről sem, hiszen a szeptembertől novemberig terjedő időszakban ugyancsak sok jóslat vár minket.

Őszi jóslatok, amelyekről talán még nem is hallottál

Szeptember első napja, Egyed napja. Úgy tartják, ha ezen a napon esik, akkor enyhe télre és esős hónapra számíthatunk, amennyiben ez égzengéssel is jár, ez esetben jó termés várható jövőre. No de ennyivel nem még nem merítettük ki a szeptemberi hónapot!

Szeptember 8.-a nem más, mint Fecskehajtó Kisasszony napja. Amilyen időjárás jellemzi ezt a napot, annak az ellenkezője határozza majd meg az egész őszt. Azért nevezzük így, mert a fecskék ekkor indulnak melegebb égtájak felé társaikkal.

Október 21.-én Orsolya napja van, s ha ezen a napon szép az idő, akkor ez meg is marad karácsonyig.

Novemberi jóslatok

A legtöbben ebből a hónapból talán Mindenszentek napját ismerjük, ami elsejére esik, s a tiszta, szép időjárás, havas, kemény telet jósol.

November 11.-én Márton napját ünnepeljük, amikor a borús idő szürkés telet, a napfényes pedig zimankósat jelez. Hallottunk már a jóslatról talán; ha Márton fehér lovon jön enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható.

Talán az egyik legismertebb jóslat Katalin napjához (november 25.) köthető. A mondás szerint; "ha Katalin kopog, karácsony locsog." Ez azt jelenti, ha Katalinkor fagy, akkor karácsonykor nem fog.

Ha érdekel milyen jóslat kapcsolódik a névnapodhoz, akkor bátran nézz utána! Ki tudja, talán még be is válik őseink jóslata! Még akkor is hasznos tudásra tehetsz szert, ha éppen leendő gyermeketek nevének kiválasztása előtt álltok a pároddal.Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


Ön szerint hogyan alakul a magyar reklámpiac 2022-ről 2023-ra?

Több mint 5 százalékkal növekszik 2022-hez képest

Kevesebb mint 5 százalékkal növekszik 2022-hez képest

Körülbelül a 2022-es szinten marad

Kevesebb mint 5 százalékkal csökken 2022-hez képest

Több mint 5 százalékkal csökken 2022-hez képest

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!