mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Kandikó József
Dr. Kandikó József
Edutus Főiskola
Főiskolai tanár


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Európai Filmdíj - Ruben Östlund filmje tarolt, először nyert horvát színész
2022-12-13 10:26 [MTI + Mediainfo.hu]

Ruben Östlund svéd rendező A szomorúság háromszöge című filmje nyerte el a legtöbb díjat az Európai Filmdíjak reykjavíki díjátadó gáláján.

Zlatko Buric, a film főszereplője a legjobb színész díját vehette át, és ezzel ő lett az első horvát színész, aki megkapta az "európai Oscarnak" is nevezett trófeát.

A szomorúság háromszöge című film, amelyet az idei Zágrábi Filmfesztiválon is bemutattak, négy díjat is begyűjtött a Európai Filmdíjak 35. alkalommal megrendezett gáláján.

A társadalmi szatírával Östlund a májusi Cannes-i Filmfesztiválon már az Arany Pálma-díjat is elnyerte. Az Európai Filmakadémia szombati díjátadó ceremóniáján pedig a legjobb európai film, a legjobb rendező és a legjobb forgatókönyv trófeáját is megkapta.

Zlatko Buric 69 éves horvát színész évtizedekig élt és dolgozott Dániában - írta róla vasárnap a croatiaweek.com angol nyelvű hírportál. A nézők Roland Emmerich 2012 című sci-filéből vagy Stephen Frears Gyönyörű mocsokságok című filmjéből is emlékezhetnek rá.

Az Európai Filmdíjak átadóján a legjobb színésznő díját az Erzsébet királynéról szóló Fűző főszerepét alakító luxemburgi Vicky Krieps vehette át.

A legjobb európai vígjáték díját A jó főnök című spanyol produkció, Fernando León de Aranoa filmje kapta. A dokumentumfilmes mezőnyből az áprilisban Ukrajnában elhunyt litván Mantas Kvedaravicius Mariupolis 2 című alkotását díjazták. A legjobb animációs film díját Alain Ughetto Interdit aux chiens et aux italiens című produkciója nyerte.

Az elsőfilmeseket jutalmazó díjjal az olasz Laura Samani Piccolo corpo című munkáját ismerték el. A legjobb rövidfilmes alkotás pedig Urska Djukic francia-szlovén koprodukcióban készült animációja, a Granny's Sexual Life lett.

Az életműdíjat az Európai Filmakadémia idén a 80 éves Margarethe von Trotta német színésznek és filmrendezőnek ítélte oda.Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


Ön szerint hogyan alakul a magyar reklámpiac 2022-ről 2023-ra?

Több mint 5 százalékkal növekszik 2022-hez képest

Kevesebb mint 5 százalékkal növekszik 2022-hez képest

Körülbelül a 2022-es szinten marad

Kevesebb mint 5 százalékkal csökken 2022-hez képest

Több mint 5 százalékkal csökken 2022-hez képest

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!