mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Kandikó József
Dr. Kandikó József
Edutus Főiskola
Főiskolai tanár


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Munkalehetőségek jogi diplomával (x)
2023-01-26 09:36 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

Sokaknak mentőövként szolgál a jogi diploma megszerzése, és megfelelő ambícióval valóban szép karrierre és jelentős jövedelemre lehet szert tenni.

Vannak nyugodtabbnak mondható jogászi munkakörök, de akik bírják, választhatják a nehezebb terepet is.

Nem kell félni tőle: önálló bírósági végrehajtó

Az önálló bírósági végrehajtót a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar hivatali szervén keresztül (Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága) nevezik ki, megbízatása hét évre szól, meghatározott településre és bíróság mellé.

A végrehajtók általában végrehajtói irodán dolgoznak, különböző beosztásokban: végrehajtójelölt, önálló bírósági végrehajtó-helyettes, önálló bírósági végrehajtó. A Baranya megyei állásgyűjtő portálon több végrehajtó-helyettes vagy végrehajtójelölt álláshirdetésre is lehet jelentkezni: https://pecsallas.hu/allasok/jog-kozigazgatas. Az ideális végrehajtójelölt magyar állampolgár, büntetlen előéletű, 18. életévét betöltötte és rendelkezik középfokú végzettséggel. Nem szükséges hozzá végrehajtói szakvizsga, azonban az előmenetelnek mindenképpen előfeltétele.

Jogász, jogi ügyintéző


A jogászok kiemelkedő szerepet töltenek be a jogalkotásban. Az egyetemi képzés során még nem szakosodnak, ezt a különböző szakvizsgák letételével érhetik el, melyre hároméves joggyakorlati idő elteltével lehet jelentkezni. A szakvizsgák jogosultságot adnak ahhoz, hogy ügyvédi vagy közjegyzői irodában, cégek, intézmények jogtanácsosi munkakörében, bíróságokon vagy közigazgatási intézményekben dolgozhassanak.

Ha közigazgatási intézményben dolgozik valaki jogászként a következő feladatokra számíthat: kérelmeket kell elbírálnia, engedélyeket módosítania, helyszíni szemléken kell résztvennie és azokat kell lefolytatnia, nyilvántartásokat kell kezelnie, valamint kapcsolatot tartani más hatóságokkal vagy ügyfelekkel. A jogász ügyintézői munkakör előnye többek között a kiszámítható munkaidő és a lehetőség a szakmai fejlődésre (sőt, a jogászoknak kötelező továbbképzéseken részt venniük, hiszen a jogszabályok folyamatosan változnak).

Ügyvéd

Ügyvédnek nevezzük azokat a jogászokat, akik a jogi egyetem elvégzése után a joggyakorlati idejüket ügyvédi irodánál vagy egy önálló ügyvéd mellett töltötték, és sikeresen teljesítették az ügyvédi szakvizsgát. Ezt követően kérhetik felvételüket az Ügyvédi Kamarába. A kamarai tagsággal rendelkező ügyvéd Magyarország bármely bíróságán eljárhat, és minden esetben képviselheti az őt megbízót. Ezt azért fontos tudni, mert a köznyelvben többször a szakosodása szerint hívjuk az ügyvédet: munkajogi ügyvéd, közlekedési jogi ügyvéd, válóperes ügyvéd stb.

Fontos tisztában lennünk saját kompetenciáinkkal mielőtt a jogi egyetemre jelentkezünk. Képesek vagyunk-e elfogadni, hogy a legtöbb egyetemi képzéssel ellentétben sokkal tovább tart az előrejutás folyamata, sok mindent kell emlékezetből tudni, azonban a legnagyobb értéke, hogy segíthetünk és megvédhetünk másokat.Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


Mikor olvasott utoljára (papíralapú) könyvet?

Most is olvasok.

Egy hete.

Egy hónapja.

Néhány hónapja.

Egy éve, vagy régebben.

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!