mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Berényi Konrád
Berényi Konrád
Onlinemarketing.hu Kft.
vezető tanácsadó


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Munkavállalási lehetőségek a vendéglátóiparban Kaposváron és környékén (x)
2023-01-27 09:10 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

Az élet számtalan területén beigazolódik az a mondás, miszerint akkor tudunk igazán sikeresek lenni, ha munkánkat teljes odaadással végezzük.

Mennyire igaz ez azokra a személyekre, akik éttermekben, kávézókban, bárokban dolgoznak! Az igazi házigazda típusú emberekből lesznek a jó vendéglátósok, azokból, akik szeretnek az emberekkel lenni.

Pincér, pultos

Belépve egy étterembe vagy bárba az első, akikkel találkozunk a felszolgáló és a pultos. Abból is látszik, hogy keresett ez a munkakör, hogy milyen sok álláshirdetés olvasható a kaposvári állásgyűjtő portál oldalán: https://kaposvarallas.hu/allasok/vendeglatas. A pincéreket szakosodás alapján több csoportba sorolhatjuk. Az első, akikkel leggyakrabban találkozunk az éttermi pincérek. Hozzájuk kapcsolódik a főpincér vagy a vezető pincér és a fizetőpincér. Szállodai ellátásban külön említendő a reggeliztető pincér és a szobapincér. Vannak járművekhez köthető felszolgálók, úgy mint a hajópincér vagy az étkezőkocsi pincér. A munkaadók, ha végzettséget nem is írnak elő, néhány éves gyakorlatot igen.

A pultos feladata nem csupán a vendégek kiszolgálásából áll. Az italkimérésen kívül a teendői közé tartozik a pult területének előkészítése, takarítása, a poharak elmosogatása. Ha nincs külön felszolgáló, ő veszi fel a rendelést, és viszi ki az italokat a vendégeknek. Figyeli az árukészletet és utánrendel, ha szükséges.

Szakács

A szakácsok általában a vendéglátótértől elkülönített helyen dolgoznak. Léteznek látványkonyhák is, amiben pont az a pláne, hogy a vendég szeme előtt készül el az ebédje, vacsorája.

Betanított munkára is lehet jelentkezni, ilyen például a pizza- vagy szendvicskészítő, de a legtöbb esetben a szakiskolai végzettség elengedhetetlen a munkakör betöltéséhez. Megkülönböztetünk meleg-konyhai és hideg-konyhai szakácsokat, egyik sem kisebb rangú a másiknál, mind a két esetben nagy karriert lehet befutni. Ahhoz, hogy valaki végigjusson a ranglétrán, és vezető chef váljon belőle, bírnia kell az iramot és fegyelmezettnek is kell lennie.

Ételfutár

A városokban nagy sikernek örvend a biciklis ételfutárok alkalmazása, hiszen nem kerülnek közlekedési dugóba, nem kell a benzint fizetni és sokkal hatékonyabbak. Bárki jelentkezhet ételfutárnak, aki bírja a napi nyolc órányi kerekezést, egy árnyoldala van: tekerni és kézbesíteni időjárástól függetlenül kell.

Természetesen, autóval is lehet ugyanazt a tevékenységet űzni, sőt egyes szállító cégek dolgozói bár korán kezdik a műszakot, hamar be is fejezik, és délután kellő szabadidejük marad más tevékenységekre.

Nincs még egy olyan iparág, ami annyira sokszínű és sokoldalú, mint a vendéglátóipar. Nagy előnye, hogy képesítés nélkül is könnyen elhelyezkedhetünk, ebben az esetben egyelőre a képzeletbeli ranglétra alján, viszont kellő kitartással és elszántsággal hamar feljebb juthatunk eljutva egészen a szakma legtetejére.Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


Ön szerint hogyan alakul a magyar reklámpiac 2022-ről 2023-ra?

Több mint 5 százalékkal növekszik 2022-hez képest

Kevesebb mint 5 százalékkal növekszik 2022-hez képest

Körülbelül a 2022-es szinten marad

Kevesebb mint 5 százalékkal csökken 2022-hez képest

Több mint 5 százalékkal csökken 2022-hez képest

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!