mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Bauer András
Bauer András
Budapesti Corvinus Egyetem
egyetemi docens


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Mit lát jól a rövidlátó és mit a távollátó? (x)
2023-05-10 09:57 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

Amikor arra kényszerül az ember, hogy szemüveget csináltasson, csak úgy röpködnek az olyan szavak, mint a pluszos lencse, mínuszos lencse, rövidlátó, távollátó és társaik.

De pontosan mit is jelentenek ezek? Mit látunk és mit nem látunk, ha egyik vagy másik kifejezés virít a szemészeti papírunkon? Most kiderül!

Kevés olyan ember van, akinek felnőttként tökéletes a látása, hisz ilyen-olyan apró deformitások és fénytörési hibák bizony előbukkannak - ha máskor nem, akkor a negyvenes éveinkben mindenképp. Azok, akiknek nincs szüksége (még) látásjavításra, abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy közelre és távolra is élesen látnak annak köszönhetően, hogy a szemükbe érkező párhuzamos fénysugarak pont a retinán találkoznak egymással. Ilyen esetekben nem beszélhetünk fénytörési hibáról, hisz jól működik a rendszer. De mi van akkor, ha ezek a fénysugarak nem a megfelelő helyen keresztezik egymás útját?

Pár szót a rövidlátásról

Rövidlátásról, azaz myopiáról akkor beszélünk, amikor azok a bizonyos, szembe érkező, párhuzamos fénysugarak nem pont a retinán, hanem előtte találkoznak. A rövidlátó valóban csak "rövidet lát", azaz a távolabb lévő dolgok vesznek homályba. Aki ilyen fénytörési hibával küzd, az gyakran hajol közel az elolvasandó szöveghez. Az ő szemészeti papírjaik mínuszos előjelű dioptriát emlegetnek, ami valójában azt jelenti, hogy ha szemüveget vagy kontaktlencsét választanak, akkor homorú lencsét fognak készíteni nekik.

Bár sem a szemüveg, sem a kontaktlencse nem számít végleges megoldásnak, a viselésük idején képesek korrigálni az átlagosnál hosszabb szemtengelyt vagy a kelleténél domborúbb szaruhártyát, azaz segítenek abban, hogy a szembe érkező fénysugarak a megfelelő helyen, azaz a retinán találkozzanak.

De vajon megelőzhető a rövidlátás?


A rövidlátásra való hajlam sajnos lehet örökletes is, de a ma általánosnak mondható életvitel is sokat ront a helyzeten. Az irodistákat sajnos alapvetően is fenyegeti a rövidlátás kialakulásának veszélye, mert napi 8 órán át fókuszálnak közelre anélkül, hogy esélye lenne a szemüknek "tornázni", azaz távolra fókuszálni. Persze ma már nemcsak az tölt órákat kijelző előtt, akinek az a munkaeszköze. Az okoseszközök elterjedésével a zsebünkbe került a világ, a telefonunkon olvasunk, a segítségével tartjuk a kapcsolatot a szeretteinkkel, játszunk és lazítunk, de sajnos ez a szemünknek közel sem olyan hasznos és szórakoztató, mint az agyunknak. Kijelenthető tehát, hogy aki sok időt tölt különböző kijelzők előtt, annál nagyobb eséllyel alakul ki rövidlátás.

Milyen távolságra látnak jól a távollátók?

A távollátás, vagyis a hypermetropia azt jelenti, hogy a szembe érkező, párhuzamos fénysugarak nem a retinán, de nem is előtte, hanem mögötte találkoznak. Így a távollátók (a rövidlátókkal ellentétben) távolra látnak élesebben, ezért például a könyvet, újságot, okostelefont is igyekeznek minél távolabb tartani az arcuktól, hogy ne folyjanak össze a betűk.

Nekik pluszos, tehát domború lencsét szokott ajánlani a szemész, amikor szemüveg- vagy kontaktlencse-készíttetésre kerül sor, ugyanis ez valamilyen szintű megoldást jelenthet a szokványosnál rövidebb szemtengely, vagy az optimálisnál laposabb szaruhártya problémájára.

Természetesen az is előfordulhat, hogy se közelre, se távolra nem lát jól az ember, és bár már ezen is képes segíteni egy (nem túl olcsó) multifokális lencse, ne feledjük, hogy a szemüveg és a kontaktlencse is csak addig oldja meg a problémát, amíg éppen viseljük.

Hogyan orvosolható a rövidlátás és a távollátás, ha nem szeretnénk se szemüveget, se kontaktlencsét?

Sokan irtóznak már a kontaktlencse behelyezésének gondolatától is, mások pedig a szemüveggel nem képesek megbarátkozni, de szerencsére számukra is van megoldás, ha nemcsak ideiglenesen, hanem véglegesen vissza szeretnék nyerni az éles látásukat. Ez a megoldás a lézeres szemműtét, amit csúcsmodern gépekkel végeznek az éles látás klinikáján, a Focus Medicalban. A mai látásjavító eljárásokkal már 100% feletti látásélesség is elérhető, és ez bizony nem elírás! Aki tehát szeretne jobban látni, mint valaha, és megszabadulni akár a rövidlátástól, akár a távollátástól, az jelentkezzen be egy alkalmassági vizsgálatra, ahol segítőkész szemész szakorvosok segítenek kiválasztani a megfelelő kezelést!Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


Ön szerint hogyan alakul a magyar reklámpiac 2022-ről 2023-ra?

Több mint 5 százalékkal növekszik 2022-hez képest

Kevesebb mint 5 százalékkal növekszik 2022-hez képest

Körülbelül a 2022-es szinten marad

Kevesebb mint 5 százalékkal csökken 2022-hez képest

Több mint 5 százalékkal csökken 2022-hez képest

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!