mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Király András
Király András László
The Cook Kft.
projekvezető


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Sziget - Megjelenés előtt álló albumát mutatta be a folk-rockot játszó norvég Gangar
2023-08-11 10:43 [MTI + Mediainfo.hu]

Az egyedi hangzású norvég csapat, a folk-rockot játszó Gangar a Sziget fesztivál világzenei helyszínén mutatta be megjelenés előtt álló első albumát.

"Bár egyenként ismert zenészeknek számítunk Norvégiában, együtt mostanában mutatkozunk be igazán. A tavaly decemberben kijött háromszámos EP, a Tre Dancer arra volt jó, hogy megmutassa, itt vagyunk, létezünk. Az idén szeptemberben érkező első albumunkon, a Stubbon hasonló jellegű folk-rock számok fognak szerepelni, kicsit kiérleltebb formában, hiszen volt elég időnk stúdiózni és koncertezni is az elmúlt hónapokban" - mondta Mattias Thedens, a Gangar vezetője a szigetes koncert előtt az MTI-nek.

A hegedűn játszó zenész kitért arra, hogy sok tapasztalatot szerzett a norvég folkszíntéren, viszont korábban annyira elbűvölte a legendás svéd Hoven Droven zenekarnak a népzenét a rockkal vegyítő produkciója, hogy elhatározta, társakat toboroz, és belevág valami hasonlóba. Ez 2020-ban történt.

Mattias Thedens elmesélte, hogy a Gangar egy hagyományos norvég néptánc elnevezése, a Stubb pedig egy rövid dallamot jelent. "Magam köré gyűjtöttem néhány cimborát, akik nagyon tudnak zenélni. Oskar Lindberget szaxofonon játszik, Richard Max gitározik, Jonas Thrana Jensen basszusgitározik, Henrik Dullum pedig dobol. Nem véletlen, hogy a hangszeres felállás megegyezik a Hoven Drovenével, miközben a mi hangzásunk azért modernebb, progresszívebb, inkább a metálba hajló".

Mint mondta, a dalszerzés úgy zajlik a Gangarban, hogy rengeteg régi norvég folklemezt hallgatnak meg, és ha egy-egy dallam megfogja őket, elkezdik tovább gyúrni, alakítani. "Általában Jonas és én kezdünk dolgozni egy-egy számon, hozzáadunk például midi dobolást, basszusfutamokat, aztán Richard gitárjátékától az egész kap egy metálos mázt".

A hegedűs szólt arról, hogy eddig elsősorban folkfesztiváloktól kaptak meghívást - Norvégián kívül játszottak Finnországban, Észtországban, Hollandiában, Svédországban és az Egyesült Államokban, Kansasban is, a Folk Alliance Internationalön -, de nagy álmuk, hogy a metál- és rockszínpadokon is megmutathassák magukat.

"Norvégiában is megy az állandó vita, mi számít autentikusnak a népzenében, és mi nem. Régi folkzenészként azért van némi respektem, így minket kevesebb bírálat ér ilyen aspektusból. Nemrég játszottunk egy norvég folkfesztiválon, ahol a Góbé Zenekar is ott volt, amely egyszerűen lenyűgözött" - tette végül hozzá Mattias Thedens.


Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


Mikor olvasott utoljára (papíralapú) könyvet?

Most is olvasok.

Egy hete.

Egy hónapja.

Néhány hónapja.

Egy éve, vagy régebben.

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!