mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Maczelka Márk
Maczelka Márk
SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft.
kommunikációs vezető


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Valóban szükséges a lakcím az önéletrajzra?
2023-08-24 09:52 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

Az önéletrajz elkészítése napjainkban már egyáltalán nem olyan egyszerű feladat, mint például 20 évvel ezelőtt.

A szerepe hatalmasat változott az elmúlt években, ami azt jelenti, hogy nem szabad elkapkodni a megtervezését. Olyan apróságra is nagy figyelmet kell fordítani, mint az, hogy biztosan érdemes feltüntetni a lakcímünket.

Valójában csak rontjuk az esélyeinket

Ha megnézzük a CV Shark önéletrajz útmutatóját, ott is egyértelműen láthatjuk, hogy a lakcím nem tartozik azok közé a fontos információk közé, amit mindenképpen fel kell tüntetni. Pedig sokak természetesnek veszik, hogy annak bizony ott van a helye, hisz nélküle honnan tudná a munkáltató, hogy hol lakom? A kérdés valójában inkább az: a vállalat számára egyáltalán fontos a lakcímünk?

A válasz természetesen nem, sőt, inkább ezzel csak rontjuk az álláskeresési esélyeinket. Erre nagyon jó példa az, ha vidéki lakosként pályázunk meg egy budapesti lehetőséget. A HR-es, toborzó gyakran már az első körben kiszűri azokat a jelentkezőket, akik nem budapesti lakcímet adtak meg. Függetlenül attól, hogy mennyire passzolunk az adott munkakörhöz, mennyi tapasztalatunk és szaktudásunk van, azonnal el is vesztettük a lehetőséget az interjúra, pedig "csak" a lakcímünket tüntettük fel.

Magyarországon egyáltalán nem jellemző még az a munkahelyi kultúra, hogy más városból érkezőket tömegesen foglalkoztatnának. A legtöbb munkáltató előnyben részesíti a helyieket. Miért van ez így? Mert a cégek gyakran veszélyt látnak abban, ha valaki távolról, napi szinten ingázik. A feltételezésük ugyanis az, hogy ezek a munkavállalók sokkal hamarabb szánják el magukat a váltásra, hogy kényelmesebb legyen az ingázás, vagy teljesen elkerüljék azt.

A helyiek feladata sem egyszerűbb

Természetesen ez még nem jelenti azt, hogy budapestiként nyugodtan beírhatjuk a lakcímünket egy budapesti pozícióhoz. A fővárosban is lehetnek olyan távolságok, hogy naponta 2-3 óra is lehet az utazás. Pláne, ha Budapest külső területeiről érkezünk egy belső kerületbe (vagy fordítva). Ez is egy indok lehet amellett, hogy jobb kihagyni teljesen a lakcímünket az önéletrajzból.

Gyakorlati előny nem származik belőle (vagy csak nagyon ritkán), így érdemes biztosra menni ebben az esetben.

Van, hogy kötelező a lakcím

Találkozhatunk olyan álláshirdetésekkel, ahol mindenképpen, az önéletrajztól függetlenül fel kell tüntetni, hogy hol lakunk. De ugyanez a helyzet akkor is, ha külföldre jelentkezünk. Ilyen esetben sem kell pánikba esni. Fontos, hogy semmiképpen se hazudjunk, írjuk be a lakcímünket.

Viszont mindenképpen tüntessük fel a jelentkezés során, hogy hajlandóak vagyunk költözni. Külföldi pozíció esetén csak akkor írjunk az önéletrajzra lakcímet, ha már rendelkezünk külföldi lakcímmel vagy értesítési címmel.

Mint látható, egy ilyen "apróság" is komolyan tudja befolyásolni az álláskeresés sikerét. Ezért is ajánlott szakember segítségét igénybe venni a folyamat során.

(x)


Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


Mikor olvasott utoljára (papíralapú) könyvet?

Most is olvasok.

Egy hete.

Egy hónapja.

Néhány hónapja.

Egy éve, vagy régebben.

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!