mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Kaprinay Zoltán
Kaprinay Zoltán
Bónusz Brigád
alapító, vezető


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
A csoportterápia segít a függőségek legyőzésében (x)
2023-09-21 09:29 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

Amikor valaki egy addikcióval küzd (legyen az alkohol-, drog- vagy akár társfüggőség) gyakran úgy érzi, hogy a környezete nem érti meg őt.

Másoknak fogalmuk sincs, min megy keresztül, micsoda küzdelmet jelentenek neki a mindennapok.

Nem csoda, ha az illető magányosnak érzi magát, és úgy gondolja, nincs aki segíthetne rajta. Ez azonban nem igaz. Persze a megfelelő támogatást valószínűleg nem a környezet fogja megadni, hanem sokkal inkább egy terápiás csoport.

Eltérő sorsok, közös törekvések

A csoportos foglalkozások kiemelt részét képezik az alkohol rehabilitációs intézetek, például a Swan Lake Központ kezelési programjának is - nem véletlenül. A tapasztalatok szerint ugyanis a csoportokban hihetetlen erő rejlik, melyből a tagok töltekezni tudnak, a közösség pedig támogatja őt akkor, amikor eddigi élete talán legnagyobb csatáját vívja.

Egy ilyen csoportban a tagok a terápia megkezdése előtt valószínűleg nem ismerték egymást, sosem találkoztak. Elsőre tehát egy csapat idegen, akik kicsit félszegen ülnek be a foglalkozásokra. Ismeretlen arcok, egyesek már elsőre is nagyon szimpatikusnak tűnnek, mások kevésbé. Mindenesetre a társadalmi normákhoz híven eleinte tartjuk azt a bizonyos három lépés távolságot.

Talán furcsának, félelmetesnek is tűnik, hogy pont ezek előtt az emberek előtt kell kitárulkoznunk? Vajon mit szólnak, ha elmeséljük, milyen hibákat vétettünk, ami miatt ide sodort minket az élet? Biztosan megszólnak majd. Az efféle gondolatok ekkor még természetesek, ám hamar rájövünk majd, hogy a félelem alaptalan.

Feloldódás egy támogató közegben

A bentlakásos terápia során nemcsak heti 1-2 alkalommal találkozunk a csoport többi tagjával, hanem lényegében hetekig egy fedél alatt élünk velük. Mivel ez idő alatt senki sem tartja a kapcsolatot a külvilággal, így csak egymással tudunk beszélgetni. Ez azonban csak addig tölt el aggályokkal, amíg rá nem jövünk, hogy ez egy segítő, támogató közeg.

A tagok mindegyike küzd a saját démonaival, és azért érkezett az intézménybe, mert meg szeretne gyógyulni. Ez a közös cél kovácsol össze minket. Hamar rájövünk majd, hogy most végre egy olyan közegben vagyunk, ahol megértik, min megyünk keresztül, ahol nem kell szégyellnünk magunkat a múltbéli hibáink miatt.

A foglalkozások során egyre nyitottabbak leszünk, ahogy megismerjük a többiek élettörténetét. Így mi is merünk majd beszélni arról, hogy milyen feldolgozatlan traumáink vannak, hogy mi elől kerestünk menekvést az italban vagy más élvezeti szerben.

A többiek pedig türelmesen meghallgatnak, és megoszthatják velünk a gondolataikat, melyek sosem bántóak vagy bíráskodóak.

Felkészülés az új életre

A csoport nemcsak a támogatásról szól, hanem gyakorlótérként is kiváló. Azaz a tagokkal közösen gyakorolhatjuk azokat az új viselkedésformákat, készségeket, amiket el szeretnénk sajátítani, és majd alkalmazni a való életben.

A gyakorlás során lehet hibázni, ha valami nem sikerül, akkor legközelebb újra megpróbáljuk. Egy segítő közösségben emiatt semmiféle hátrány sem ér.Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


Mikor olvasott utoljára (papíralapú) könyvet?

Most is olvasok.

Egy hete.

Egy hónapja.

Néhány hónapja.

Egy éve, vagy régebben.

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!