mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Vámos-Hegyi Attila
Vámos-Hegyi Attila
Mediafon Kft., managing director
elnök


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Visky András nyerte el az idei Margó-díjat
2023-10-13 09:40 [MTI + Mediainfo.hu]

Visky András Kitelepítés című regényéért nyerte el idén a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat.

Ezt közölték a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál részeként megrendezett Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár szervezői az MTI-vel.

A nyertes pénzdíjat, kereskedelmi és médiatámogatást, valamint próbafordítást is kap, valamint 15 millió forint értékű népszerűsítő kampány segíti győztes könyvének pályáját - közölték.

Visky András könyve mellett Bánhidi Lilla Sorsod Borsod című krimije, valamint K. Varga Bence Repedések könyve című novelláskötete került az élmezőnybe.

Idén először adták át a fesztiválon a Margó x Erste #higgymagadban különdíjat, amit Szűcs Ádám nyert el A játék neve: Budapest című regényével.

A Margó-díjra 2023-ban összesen 34 pályázat érkezett, amelyből tíz könyvet választott ki a Könyves Magazin szerkesztőiből álló szakmai előzsűri. 2023-ban a Kalligram, a Prae Kiadó, a Parnasszus, a Szépirodalmi Figyelő Alapítvány, az Athenaeum, a Fiatal Írók Szövetsége, a Lampion Könyvek, az Animus és a Jelenkor kiadó könyvei jutottak be a legjobbak közé.

A Margó-díjról a Fiatal Írók Szövetsége, a Szépírók Társasága és a Margó Irodalmi Fesztivál képviselőiből álló szakmai zsűri döntött.

Visky András drámaíró, költő, dramaturg, egyetemi tanár.

A közleményben ismertetik: a Jelenkor Kiadónál 2022-ben megjelent Kitelepítés című regényében szereplő kisfiút kétévesen édesanyjával és hét testvérével egy lágerbe telepítik, a református lelkész apát bebörtönzik, az ő történetüket követheti végig az olvasó.

"A Kitelepítés az elmúlt évtized egyik legszebb és legfontosabb regénye, ami mögött jelentős drámaiírói és költői életmű áll. Visky András megtalálta a nyelvet ahhoz, hogy elbeszélje a nehezen elbeszélhetőt, családregényében a hit, a szeretetet és a szabadság segíti a borzalmak túlélését" - idézi a közlemény Valuska Lászlót, a Margó Irodalmi Fesztivál igazgatóját.

Idén kilencedik alkalommal ítélték oda a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron a legjobb első prózakötetért járó Margó-díjat. A 2015-ben indított kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet az első prózakötetes szerzőkre, és ezen keresztül is népszerűsítse a hazai kortárs irodalmat. Az elmúlt nyolc évben Totth Benedek, Milbacher Róbert, Szöllősi Mátyás, Mécs Anna, Fehér Boldizsár, Harag Anita, Halász Rita, tavaly Vonnák Diána kapta meg az elismerést.


Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


Mikor olvasott utoljára (papíralapú) könyvet?

Most is olvasok.

Egy hete.

Egy hónapja.

Néhány hónapja.

Egy éve, vagy régebben.

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!