mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Ménesi Zsolt
Ménesi Zsolt
Akció-NXS Reklámügynökség Kft. (AKCIÓ 360)
ügyvezető igazgató


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Fontos fájlok megőrzése hosszú távon
2023-10-13 10:21 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

Az elmúlt években, évtizedekben teljesen átalakult a digitális fájlok tárolásának módja. Bő 20 évvel ezelőtt még a CD, majd a DVD is újdonságnak számított.

Azonban ezekről is hamar kiderült, hogy mindössze 2-5 évig tárolják biztonságosan az adatokat. Az is egy nagy kérdés, hogy egyáltalán 20 év múlva lesznek-e még optikai meghajtók?

Hogyan készüljünk fel a változásokra?

Az egyelőre elképzelhetetlen, hogy 20 év múlva ne használjunk semmilyen optikai meghajtót. Jelenleg az egyik legmodernebb megoldás az SSD, amit a Laptopszaki oldaláról könnyedén be lehet szerezni. Nemcsak a hosszú távú tárolást teszi lehetővé, de a számítógépet, laptopot is nagymértékben tudja felgyorsítani. Bő 20-25 évvel ezelőtt a floppy számított az elterjedt adathordozónak, ma már ez egyenesen őskövületnek minősül.

Egyelőre szinte elképzelhetetlen, hogy milyen változások fognak beállni az informatikában az elkövetkező években. A technológia folyamatosan fejlődik, érkeznek az újabbnál újabb megoldások, amelyekhez alkalmazkodni kell. Ha azt szeretnénk, hogy hosszú távon is használhatóak legyenek az adatok, fájlok, akkor érdemes olyan kiterjesztést választani, amit a legtöbb program támogat. Ezzel megőrizhetjük a kompatibilitást.

Ezért van az, hogy egy bő 10-15 éves Word (.doc) dokumentumot is könnyedén meg tudunk nyitni a legmodernebb szoftverekkel is. A képek esetében ez JPG és a PNG, a szöveges fájloknál a PDF, DOCX, HTML, ha pedig zenéről van szó, akkor az MP3 vagy a WAV az ajánlott.

A videók esetében már bonyolódik a helyzet, mivel több új és elhaló formátumot használnak jelenleg. Ezért is nehéz megjósolni, hogy 20 év múlva melyik lesz az aktuális. Sajnos a legjobb opció jelenleg még mindig a DVD és a Blu-Ray lemezek. Saját formátummal rendelkeznek, amit minden lejátszó képes felismerni.

Az adathordozók kezelésére is oda kell figyelni

Ha nem jó a CD, DVD, akkor mégis min kellene tárolni a dokumentumokat? Az egyik legjobb választás, ha merevlemezen helyezzük el a legfontosabb fájlokat. Általában ajánlott két különböző helyen elhelyezni a dokumentumokat, hogy garantáltan meglegyen minden. Ha mindez egy nem működő számítógépben történik, akkor válasszunk száraz, hűvös helyet, ami a szekrényt jelenti, nem pedig a fagyasztót természetesen.

Biztonsági másolatból sosem elég, mivel minél több példányunk van, annál nagyobb eséllyel nem fog elveszni teljesen a dokumentum.

A felhő jelenti a jövőt

Már rengeteg szolgáltatás érhető el, amivel még hatékonyabban tárolhatjuk vagy éppen oszthatjuk meg a fontos fájlokat, dokumentumokat. Ilyen például a Microsoft SkyDrive, Dropbox, Mediafire vagy éppen a Google Drive. Ezek a szolgáltatók legalább 3 szerveren tárolják a feltöltött adatainkat, így ha ők adatvesztést szenvednek el, abból mi valószínűleg semmit nem fogunk érzékelni a biztonságos kialakításnak hála.

Jelenleg még választhatjuk a régebbi technológiát, mint amilyen a CD vagy pendrive, de érdemes figyelni az új lehetőségekre is.

(x)


Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


Mikor olvasott utoljára (papíralapú) könyvet?

Most is olvasok.

Egy hete.

Egy hónapja.

Néhány hónapja.

Egy éve, vagy régebben.

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!