mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English

Gáll Zsolt
Insomnia Middle East WLL
ügyvezető igazgató


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Kezelni vagy nem kezelni: tények és tévhitek az alacsony vérnyomásról (x)
2023-10-16 11:03 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

Akinek alacsony a vérnyomása, az gyakran szembesülhet környezete legyintésével: "ettől még száz évig is elélhetsz!".

Az igaz, hogy valóban kisebb az esélyük az alacsony vérnyomásúaknak például a szívinfarktusra, mint a magas értékekkel élő társaiknak. Viszont az ájulásra való nagyobb hajlam komoly veszélyeket rejt magában.

Mi is a vérnyomás tulajdonképpen?

Az a belső erő, amelyet a vér az artériák falára kifejt a szív működése során. Mértékegysége a higanymilliméter. Az értékei normális esetben 120/80 Hgmm és 140/90 Hgmm közé esnek. Az alacsony vérnyomás 90/60 Hgmm érték alatt kezdődik. Ha észleljük magunkon az alacsony vérnyomás jeleit, az Affidea Magyarország kardiológiai szakrendelésén kiderülhet, mi okozza a problémát.

Vérnyomásmérés esetén az első helyen a szisztolés, a második helyen pedig a diasztolés érték áll. Az első értéket a szív összehúzódása adja és az, ahogyan az erekbe pumpálja a vért. A második értéket pedig a szív elernyedése és vérrel való feltöltődése adja.

Az alacsony vérnyomás sem jó a szervezetnek: elgondolkodtató tünetek

Az alacsony vérnyomás alapvetően kétféle lehet: elsődleges (primer) vagy másodlagos. Az elsődleges esetén nem mindig tudhatjuk, mi okozza - de gyakoribb vékony, fiatal hölgyeknél. A másodlagos alacsony vérnyomást azonban gyakran egy komolyabb betegség váltja ki: szívelégtelenség, szívbillentyűzavar, diabétesz, esetleg egy fel nem tárt vérzés. Persze olyan eset is lehetséges, hogy az alacsony vérnyomást a várandósság vagy egy gyógyszer mellékhatása okozza.

Azonban az okot egészen addig nem tudhatjuk biztosra, ameddig egy orvos ki nem deríti azt számunkra. És ha mindez nem lenne elég ok a kivizsgálásra, íme néhány gyakori, kellemetlen tünet, melyek gyakran járnak együtt az állapottal:
 
  • mással nem indokolható, tartós fáradtság
  • rendszeres fejfájás, fülzúgás
  • szédülés (hirtelen felállásnál)
  • alvászavar
  • a legsúlyosabb esetben pedig ájulás


A felsorolt tünetek egyike sem kellemes hosszú távon. Azonban a hirtelen, akár közlekedés vagy háztartási tevékenységek során fellépő ájulás problémája számtalan, súlyos baleset, maradandó egészségkárosodás forrása lehet. Ezért is elengedhetetlen, hogy kiderítsük, mi áll a jelenség hátterében - mely így megfelelően kezelhetővé válik.

A kávé a megoldás?

Bár az alacsony vérnyomásúak több kávét ihatnak, mint hipertóniás társaik, mégsem ezt javasoljuk hosszú távú praktikaként - ugyanis túl hirtelen emeli meg a vérnyomást. Vérnyomásunk alapvetően a folyadékháztartásunktól függ. Így ha a 24 órás vérnyomásmérés után alacsony vérnyomást diagnosztizálnak nálunk, társbetegségek nélkül, akkor elsődlegesen az életmódunkon kell majd változtatnunk. Gyógyszert rá jellemzően nem kapunk, ugyanakkor a zöld tea fogyasztása és olyan életmódbeli változtatások mint a rendszeres mozgás, vagy a sok folyadékbevitel javíthat a legkönnyebben állapotunkon.Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


Mikor olvasott utoljára (papíralapú) könyvet?

Most is olvasok.

Egy hete.

Egy hónapja.

Néhány hónapja.

Egy éve, vagy régebben.

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!