mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Berényi Konrád
Berényi Konrád
Onlinemarketing.hu Kft.
vezető tanácsadó


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
A nagy dilemma: hogyan válasszunk hangsugárzót? (x)
2023-10-17 10:23 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

Minden házimozi-, audiorendszer "lelke" a hangsugárzó, hiszen ez az a berendezés, ami képes megszólaltatni a hangokat és az analóg vagy digitális jeleket olyan formában közvetíteni, amit a fülünkkel érzékelni tudunk

Ezért nem csoda, ha egy új rendszer összeállításakor vagy a meglévő bővítésekor igen nagy fejtörést okoz, hogy például a Stream Audio kínálatából melyik hangsugárzót válasszuk? Jól sejtjük, a helyzet cseppet sem egyszerű.

Miért olyan fontos a személyes teszt?

Vitathatatlanul a legegyszerűbb úgy letudni ezt a mizériát, ha körülnézünk pár webshopban, végigböngészünk néhány szóba jöhető terméket, átbogarásszuk a műszaki adatokat, majd ezek alapján végül az egyik bekerül a virtuális kosarunkba, pár nap múlva pedig már csenget is a futár a csomaggal. Csakhogy közel sem biztos, hogy a végeredménnyel elégedettek is leszünk.

A hallás ugyanis egy szubjektív dolog, ennélfogva nem lehet számadatok alapján megfontolt döntést hozni. Hallani kell, hogy egy-egy hangdoboz mire képes, hogyan adja ki a különféle frekvenciákat, mennyire képes megfelelni az egyéni ízlésünknek. Ezt pedig nem lehet eldönteni úgy, ha csak egy webshop választékában nézelődünk.

Épp ezért, ha komolyan gondoljuk a dolgot, akkor mindenképp olyan céget keressünk, akik rendelkeznek bemutatóteremmel. Itt személyesen is "megismerkedhetünk" a termékekkel, és meghallgathatjuk, hogy egy-egy hangfal mire képes a gyakorlatban.

Ezenfelül kérhetünk szaktanácsadást, hisz előfordulhat, hogy a kiszemelt készülék nem is lenne jó választás, mert mondjuk nem elég hozzá az erősítőnk teljesítménye, vagy a fogadóhelyiség akusztikája nem megfelelő. Érdemes tehát rászánni az időt egy személyes tesztre és tanácsadásra.

Miért ne válasszunk műszaki adatok alapján?

Az egyik, ha nem a legnagyobb hiba, amit elkövethetünk, ha a különféle hangfalak közül a technikai paraméterek alapján akarjuk kiválasztani a megfelelőt. Ezek az adatok ugyanis többnyire erősen kozmetikázottak, laikusként pedig nem is sok mindent tudunk kiolvasni belőlük.

Kerüljük el az olyan baklövéseket, mint hogy az erősítőnk teljesítményéhez képest sokkal nagyobb hangfalat vásárolunk. A terhelhetőség kérdése egyébként is egy nagyon összetett dolog, hisz függ például a jeltorzulástól, a terhelés időtartalmától, vagy az erősítő felől érkező frekvenciától is.

Az ellenállás-értékre szintén nem érdemes alapozni, hiszen itt a gyártók elég elnagyolt adatokat adnak meg, például 4-8 ohm, ami közel sem nevezhető pontos értéknek. Az érzékenység szintén nem tekinthető relevánsnak, hiszen többféle mérési szabvány is létezik.

A marketing csapdája

A fentieken túl érdemes fenntartással kezelni az egyes termékek körüli marketinget is. Ne dőljünk be az olyan divatos jelzőknek, mint a Studio, Premium, Reference, és ne hagyjuk, hogy a hangzatos (de egyébként jelentéktelen) tulajdonságok felnagyítása befolyásoljon minket. A legjobb módszer még mindig a személyes teszt.


Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


Mikor olvasott utoljára (papíralapú) könyvet?

Most is olvasok.

Egy hete.

Egy hónapja.

Néhány hónapja.

Egy éve, vagy régebben.

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!