mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Kádár Tamás
Kádár Tamás
Sziget Kft.
cégvezető


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Létezik villanypásztor kutyák számára? (x)
2023-10-19 09:08 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

Olyan haszonállatok terelésére, kordában tartására, mint a szarvasmarhák, juhok, kecskék villanypásztort szokás alkalmazni.

Egy ilyen készülék arra is alkalmas, hogy távol tartsa a veteményestől az őzeket, szarvasokat és más erdei vadállatokat.

Természetesen nem csak haszonállatok esetében jöhet szóba a villanypásztor használata: tyúkok, macskák vagy kutyák esetében is lehet létjogosultsága. Nézzük, hogy miben különbözik egy kutyáknak szánt villanypásztor, azaz kutyapásztor egy hagyományos villanypásztortól!

Különbségek a kutyapásztor és a hagyományos villanypásztor működése között

Bár a kutyák rendkívül eszes állatok, kutyapásztor segítségével vissza lehet őket tartani attól, hogy elkóboroljanak. Egy ilyen rendszer elektromos impulzusokat bocsát ki a kijelölt terület határain belül.

A kutya nyakörvében található érzékelő jelez, amennyiben az eb túlságosan közel merészkedik a terület határához. Egy egészen enyhe, kellemetlen impulzus juttatja az eb tudtára, hogy ideje visszafordulnia.

A hagyományos villanypásztor ezzel szemben nagyobb testű haszonállatok terelésére szolgál, és egy kicsit eltérő a működése is. Az elektromos impulzusok a normál villanypásztorok esetében a vezetékeken áramlanak: ha az állatok hozzáérnek, akkor megcsípi őket, így késztetve őket arra, hogy maradjanak a meghatározott területen belül vagy éppen azon kívül. Egy idő után azt is megtanulják, hogy nem is érdemes közel merészkedniük a kerítéshez.

Erre kell ügyelni kutyák esetében

Az egyes állatfajok számára eltérő villanypásztorokat gyártanak. Különösebben talán nem kell ecsetelni azt, hogy miért van szükség más áramerősségre egy nagytestű szarvasmarha, ló vagy éppen egy kutya, macska vagy tyúk esetében.

Amennyiben tehát kutyák elhatárolására szeretnénk villanypásztort telepíteni, akkor nagyon oda kell figyelni az ingerület erősségének és típusának helyes megválasztására, valamint a kiképzési folyamatra is. Mindezekre az ebek biztonsága érdekében van szükség.

Tényezők, amiket figyelembe kell venni kutyapásztor kialakításakor

Az, hogy milyen erős legyen az elektromos kerítés, függ attól, hogy milyen méretű kutyáról van szó, de figyelembe kell venni az állat temperamentumát és a rendszer típusát is.

Az ingerület erősségét a létező legalacsonyabb szinten kell tartani: ez képes rávenni az állatokat a határok betartására, ugyanakkor nem okoz fájdalmat számukra. Jellemzően az ebek számára készült villanypásztor trafók 1-2 J teljesítményűek. Hosszabb szőrrel rendelkező négylábúak esetében indokolt lehet a 2-4 J-os trafó.

Azt mondhatjuk, két vagy három sor vezetéket érdemes kutyák esetében használni, de azt az ebek mérete határozza meg, hogy a vezetékek milyen távol legyenek egymástól. Általában az alsó sor 20-30, a felső sor pedig 70-90 centiméterre szokott lenni a talajtól. A tartóoszlopokat 4-6 méteres távolságra szokás elhelyezni, úgy, hogy feszüljön a vezeték.

Kérdés esetén az AnivetDirect webáruház szakemberei is tudnak segítséget adni a kutyapásztorokkal kapcsolatban.Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


Mikor olvasott utoljára (papíralapú) könyvet?

Most is olvasok.

Egy hete.

Egy hónapja.

Néhány hónapja.

Egy éve, vagy régebben.

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!