mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
dr. Bíró Péter
dr. Bíró Péter
Marketing tanácsadó, oktató, igazságügyi szakértő


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Mi az a zárbetét, és mit kell róla tudni? (x)
2023-11-16 11:53 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

Ebben a cikkünkben bemutatjuk, hogy mi is az a zárbetét. Majd megnézzük, hogy mit érdemes róla tudni, milyen típusai vannak? Sőt, még a karbantartásához is hoztunk tippeket!

Mi a zárbetét?

A zárbetét (vagy másnéven hengerzárbetét, cilinderbetét) az ajtó azon részét jelenti, amelybe a kulcsot bedugjuk. Aki ismeri a tulajdonságait, típusait, az könnyen válogathat Zárdiszkont - Online zárszaküzlet zárbetétei közül, de aki nincs mindezzel tisztában, annak érdemes tovább olvasnia!

Nem összetévesztendő ez az alkatrész a zárral vagy a zártesttel. Ezek ugyanis a tényleges zárást végzik. Ezeket működteti a zárbetét a hozzá illő kulcs segítségével.

Milyen típusok vannak?

A cilinderbetéteket többféleképpen is lehet csoportosítani, melyek a következők:
 
  • Horizontális vagy vertikális a kulcsnyílás állása.
  • Anyaga szerint: réz, krómozott, nikkelezett, újezüst (réz, nikkel és cink ötvözete).
  • Hogy milyen biztonságosak? Itt nagyon széles a skála, kezdve a semmilyen betörésvédelemmel nem rendelkezőktől, egészen a magas biztonságot nyújtókig, melyek már fúrás, meghúzás, letapogatás és törésvédelemmel is el vannak látva.


A zárak és a zárbetétek kapcsolata

Ahogy már írtuk is, ezeket semmiképp se keverjük össze! A zárbetét mozgatja a zárat, ami egy vagy akár több nyelvvel is rendelkezik és magáért a zárási műveletért felel. A kilincs lenyomásával működtethetők a nyelvek.

Magukat a zárakat két csoportba sorolhatjuk. Vannak a kulcsos és a cilinderes változatok. Előbbinél a kulcs magának a zárnak a tartozéka. Utóbbinál viszont csak egy nyílás található benne, melybe beleillik egy cilinderbetét, melyet meg kell külön vásárolni hozzá, hogy használható legyen.

Karbantartás

Amennyiben a zárbetéteket zárt helyen használjuk, az időjárástól védett helyen, akkor semmilyen karbantartásra nem lesz szükségük. Bár van, aki ilyenkor is megpróbálja őket időnként olajozni, zsírozni, de ezt kifejezetten tilos!

Ha viszont poros vagy száraz helyen, esetleg kültéren használnánk őket, akkor előfordulhat, hogy "kiszáradnak". Ha ez történne, akkor az úgy fogjuk tudni észrevenni, hogy a kulcsot nehezen lehet a nyílásba helyezni, és nyitott állapotban is akadozva lehet csak elfordítani.

Ha még ennél is több problémát észlelünk vele, akkor nem kiszáradásról van szó. Ha viszont megtörtént a probléma beazonosítása, és erről van szó, akkor érdemes WD-40-et használni a karbantartáshoz. Ezt elég évente egy-két alkalommal megismételni, és nem lesz gond vele.

A fentiek ismeretében máris könnyebb bárki számára a megfelelő típus kiválasztása. Illetve arra is választ kaphattunk, hogy kell-e és ha igen, akkor mikor és hogyan karbantartani a zárbetéteket. Így probléma esetén is tudunk növelni ezen alkatrészek élettartamán.

Most már nincs is más hátra, mint megvásárolni azt a típust, amire szükségünk van.További hírek:


Mikor olvasott utoljára (papíralapú) könyvet?

Most is olvasok.

Egy hete.

Egy hónapja.

Néhány hónapja.

Egy éve, vagy régebben.

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!