mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Magyar Judith
Magyar Judith
SAP AG
kommunikációs igazgató


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Hogyan készítsünk megfelelő földkeveréket a növényeink számára? (x)
2023-12-20 11:59 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

Sokan bele sem gondolnak abba, hogy a szobanövények pusztulását a legtöbb esetben a nem megfelelő közeg használata okozza.

Nem véletlen, hogy az egyik leggyakrabban felhozott kérdés, hogy melyik fajtához milyen földet érdemes alkalmazni. Azt, hogy milyen a tökéletes keverék, sok minden befolyásolja, többek között maga a növény eredete.

Az alábbi írásunkban eláruljuk, hogy milyen közeget érdemes alkalmazni a trópusi származású, a leveleikkel díszítő növények kapcsán.

A származási hely kérdése

A Tropical Home különleges növényei között olyan fajtákat találhatunk, amelyeknek eredeti élőhelyük a trópusi erdő, éppen ezért ezek nagyon szeretik a csapadékos és nedves környezetet. Mindez azonban mit sem ér, ha nem gyorsan száradó földet használunk hozzájuk, hiszen ők ehhez vannak szokva. Olyan körülményeket kell számukra teremteni, ahol a föld levegős és nem tömörödik. A gyökereiknek nagy szüksége van a levegőre, anélkül nem tudnak megfelelően fejlődni.

A legnagyobb hiba ezeknél a növényeknél a sűrű és tömör közeg, amiben szinte elkerülhetetlen a gyökérrothadás, majd a pusztulás. Míg régebben nehéz dolgunk volt, addig ma már nagyon egyszerűen beszerezhetőek a szükséges adalékok, amikből aztán saját magunk állíthatunk össze keveréket.

Milyen összetevők léteznek?

A legnagyobb buktató a virágföld kiválasztása. Fontos, hogy minden esetben a megfelelő típust vegyük meg. Az "A" típusú virágföld a trópusi növényeknek lett kitalálva, amiket általában pálmaföld vagy levéldísznövényföld néven lehet megtalálni a boltokban. A tőzegtartalmával savanyú kémhatást érhetünk el, amit ezek a fajták nagyon szeretnek.

Az általános virágföldet inkább a kinti típusokhoz használjuk, semmi esetben sem a szobanövényekhez. Ez a változat ugyanis jóval tömörebb, mint amire a bentieknek szüksége lehet. A balkonnövények viszont jól viselik ezt, hiszen ott a napsütés és a szél hatására a közeg gyorsan kiszárad, véletlenül sem fordulhat elő a gyökérrothadás.

A másik összetevő a tőzeg, ami egy savanyú kémhatású, növényi eredetű talaj. Kizárólag ezt nem szabad közegként alkalmazni, hiszen kiszáradás esetén képtelenség azt újra földdé alakítani. Ezt főleg a holland import szobanövényeknél szokták használni, ahol az öntözés során a víz szimplán áthalad rajta.

Mi jöhet még szóba?

Keverhetünk még a földbe fenyőkérget, amihez a boltokban orchideaföld néven juthatunk hozzá. Jöhet még bele kókuszchips vagy kókuszháncs, ami egyfajta mezőgazdasági melléktermék. Laza és szellős talajszerkezetet eredményez, ráadásul a magába szívott nedvességet fokozatosan adagolja a gyökér számára.

Ott van nekünk még a kertészeti perlit is. A vulkanikus üveg kőzetet nagyjából 900 fokra hevítik, aminek köszönhetően a térfogatának 10-15-szörösére is képes megduzzadni. Remek víztartóképesség jellemzi, ami sok növény számára nagyon előnyös tulajdonság. Öntözéskor ugyanis magába szívja a vizet, amit aztán lassan juttat el a cserép aljára.

Vannak még egyéb lehetőségek: a Tropical Home oldalán bővebb információhoz juthatunk a földkeverékekkel kapcsolatban is.Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


Mikor olvasott utoljára (papíralapú) könyvet?

Most is olvasok.

Egy hete.

Egy hónapja.

Néhány hónapja.

Egy éve, vagy régebben.

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!