mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Balogh Erika
Balogh Erika
Insomnia Reklámügynökség
stratégiai tervező


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Milyen méretezése van az asztali számítógépeknek? (x)
2024-01-16 11:44 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

Egy asztali számítógép méretezésével több szempontból is érdemes képben lenni. Sok esetben van egy fix helye, ahonnan csak akkor kerül el, ha leselejtezik, vagy ha átrendezik a helyiséget.

Ezért a méretük fontos szempont lehet a vásárlás során, mert az már előre adott. Ebben a cikkünkben megnézzük, hogy milyen szabványméretezések vannak, és ezek milyen paraméterekkel bírnak.

Hova fog kerülni a megvásárolt asztali számítógép?

Legyen az új vagy használt asztali számítógép, jellemzően adott, hogy hol lesz a helye, még mielőtt megvásárolnánk. Ez pedig azt jelenti, hogy meg van szabva a maximális méret, ami elfér majd.

Ha a padlóra kerül a gépház, nagyobb a mozgásterünk. Ellenben ha az íróasztalon egy előre erre kialakított rekeszbe kerül, akkor máris korlátokba ütközhetünk. Könnyen borulhatnak a terveink, ha egy túl nagy méretű gépházat sikerült vásárolnunk. Épp ezért kell előre felkészülnünk a méretezésekből, hogy célirányosan választhassunk akkorát, ami garantáltan el fog férni.

Az alaplap típusa is meghatározó lehet

A számítógépházak nem egy méretben készülnek, többfélét is találni a piacon. Azt azonban érdemes tudni, hogy vannak olyan jelölések is, melyek utalnak a bennük elhelyezhető alaplap szabványokra.

Kiváló példa erre az ATX vagy a microATX. Ezen házak nevei utalnak arra, hogy mekkora méretű alaplap befogadására képesek. Azonban most nézzünk meg inkább egy külső paraméterek alapján összeállított rangsort az egyes házméretezésekről.

A számítógépházak méretezései

Kezdjük a legnagyobb mérettel, amely a TWR (Tower). Ez 170x425x442 mm-es. Padlóra helyezve érdemes tárolni, mivel akár 12 kg-os súlya is lehet. Viszont bőven van benne hely, ami jól jön extra nagy VGA kártyák, több hűtőventilátor, meghajtók és merevlemezek esetén.

Eggyel kisebb méret a CMT (Convertible Minitower), ami 178x447x455 mm-es mérettel rendelkezik. Ekkora egy átlagos asztali PC. Ez szintén elég nagy ahhoz, hogy elférjen benne számos hardver, többek között a normál méretű ATX lapok is beleférnek. Szintén padlóra érdemes helyezni, mivel akár 11-12 kg-os is lehet.

A következő az MT (Microtower) a maga 176x377x430 mm-es méretével. Ezeket már asztalon is használják, főleg irodákban. De az íróasztalok tárolórekeszeiben is elférnek, a súlyuk pedig 9 kg körül van. A microATX alaplapokkal kompatibilisek, és még mindig elég sok hely van bennük ahhoz, hogy különböző hardverekkel bővíthessük a konfigurációnkat.

Ezeknél kisebbek az ST (Slim Tower) és az SFF (Small Form Factor), melyeket kifejezetten irodákba szántak. Kicsik és vékonyak, az ST 100x320x395 mm-es, az SFF pedig 100x338x379 mm-es, így nagyon elegáns megjelenésűek.

Ezeknél is kisebb, mindössze 315x100x332 mm az USDT (Ultra-Slim Desktop), ami kb. 75%-kal kisebb egy átlagos PC-nél. Bárhol elfér, de nagyon korlátozottan bővíthető. Ennél kisebb már csak az US (Ultra Slim) és a DM (Desktop Mini).

Nézzük meg, mennyi helyünk van, mennyire szeretnénk később bővíteni a konfigurációt, és ez alapján válasszunk a méretek közül!Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


Mikor olvasott utoljára (papíralapú) könyvet?

Most is olvasok.

Egy hete.

Egy hónapja.

Néhány hónapja.

Egy éve, vagy régebben.

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!