mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Dr. Erdei Tamás
Dr. Erdei Tamás
Metropol
főszerkesztő


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
A varázslatos Budapest (x)
2024-01-18 10:13 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

Budapest az egyik legnépszerűbb turistacélpont Magyarországon.

Gyönyörű fővárosunk számtalan látogatót vonz, hiszen rengeteg műemlékkel, építészeti remekművel, csodás hellyel, szórakozási lehetőségekkel és természeti kincsekkel is rendelkezik.

Családi programokat, baráti kirándulásokat is szervezhetünk ide, ahogy módot ad a csodás Budapest a pihenésre, wellnessre, az aktív tevékenységekre is. Itt aztán tényleg nem szenvedünk hiányt semmiben, bárki találhat magának megfelelő elfoglaltságot.

Ha csak nézelődni szeretnénk, járni a híres helyeket, múzeumokban gyönyörködni, vagy hosszú sétákat tenni mesés környezetben, akkor is jó helyen járunk. De abban az esetben is, ha gyógyfürdőzni, sportolni, vagy túrázni jövünk Budapestre. Arról nem is beszélve, hogy az éjszakai élet is pezseg, tehát a fiatalok sem fognak egy percet sem unatkozni.

Hamar fejlődésnek indult

Budapest történelmét tekintve is érdekes, amit tükröznek az épületek és a várost kettészelő Duna impozáns hídjai is. A ma Budapest néven ismert főváros 1873-ban jött létre Pest, Buda és Óbuda egyesítésével. Budapest múzeumok sokaságával büszkélkedhet, amelyek izgalmas tárlatokon mutatják be az egyetemes mellett az európai és a magyar történelem, kultúra, művészet és tudomány számos emlékét.

1873 után Budapest Európa leggyorsabban fejlődő városa lett, a lakosság száma megduplázódott 20 év alatt. A mai városkép ekkortájt alakult ki a körutakkal, a hidakkal, a modern közlekedési hálózattal.

1896-ban nyitották meg a kontinentális Európa első földalatti vasútvonalát Budapesten, amely a város első metróvonala. A Vörösmarty tér és a Mexikói út között közlekedik a mai napig, nagyrészt pedig az Andrássy út alatt halad. Egyébiránt az elektromos meghajtású földalatti vasútvonalak között ez volt a világon az első.

Mi történt még a 19. század végén?

A fejlődésnek semmi nem állhatta útját. Kialakultak a belső és a külső kerületek, s megépült több középülettel együtt az Országház, amely Budapest és egész Magyarország egyik legismertebb és leglenyűgözőbb építészeti remekműve.

Világhírűvé váltak a fővárosi színházak, gyógyfürdők, pezsgett a kulturális élet, és beindult a "pesti éjszakai élet" is. A 20. század elején folytatódott ez a lendület, 1909-1910-ben bevezették a közvilágítást.

Voltak kemény évek is

A fejlődést az első világháború, majd az azt követő események szakították meg. A Horthy-korszakban tömegesen költöztek fel az emberek Budapestre, rengetegen éltek nyomornegyedekben, pályaudvarokon is.

A második világháború végén Budapest súlyos csapásokat szenvedett, sok épület megrongálódott, és felrobbantották az összes hidat. A második nagy fejlődési szakaszát a Kádár-rendszerben élte a város az 1960-as évektől kezdődően, rengeteg lakótelep épült ekkoriban.

1950-ben 23 környező települést is a fővároshoz csatoltak, majd özönlöttek fel az emberek is, úgyhogy az 1980-as években már 2,1 millió fő volt a lakosság száma. A rendszerváltás után újabb csökkenés, majd a 2000-es évek második felétől megint növekedés tapasztalható.Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


Mikor olvasott utoljára (papíralapú) könyvet?

Most is olvasok.

Egy hete.

Egy hónapja.

Néhány hónapja.

Egy éve, vagy régebben.

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!