mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Király András
Király András László
The Cook Kft.
projekvezető


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
A szeretet és az összetartozás versei a kultúra napján
2024-01-22 10:52 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

Különleges estével ünnepli a magyar kultúra napját a Himnusz születése apropóján a Magyar Versmondók Egyesülete és a Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ.

Arany János életének és balladáinak meghatározó városában Kölcsey Ferenc versével indítja, Arany János versével zárja ünnepi műsorát, amelyben a szeretet himnuszai sorakoznak fel Lutter Imre előadóművész, költő és Jávori Ferenc Fegya zeneszerző, zongoraművész előadásában.

A magyar kultúra napját nem véletlenül ünnepeljük január 22-én: a Himnusz szövegét Kölcsey Ferenc 1823-ban, 201 évvel ezelőtt ezen a napon tisztázta le. Egészen addig a magyarságnak nem volt önálló nemzeti himnusza. Kölcsey mintegy 30 nyelvre lefordított és Erkel Ferenc által 1844-ben megzenésített, nemzeti imádsággá váló művére emlékezve jön létre az a különleges alkalom, amikor találkozik a költészet és a zene, az élet és az irodalom, a pódium és a játék, ezen belül is a klasszikus és a kortárs líra - a jelenkor idoljainak életével. Amikor két világ együtt bontakozik ki és a két művész, Lutter Imre és Jávori Ferenc Fegya az emberi szóval és az emberfeletti zenével párhuzamosan mutat utat a lélek felé. Nagykőrösön, Arany János közismert és máig ható balladáinak keletkezési helyén, a költő pedagógusi létének fontos helyszínén a reformkor két nagy alakja is megelevenedik. Az előadás alapja Lutter Imre: Ha szeretsz... című könyve, amely a szeretet verseinek történetét mutatja be közismert és megbecsült jelenkori színészek, sportolók, zenészek, médiaszemélyiségek, humoristák vallomásai révén, ahol a fókusz mindenhol a szereteté, a kiindulópontja pedig egy vers, amely megváltoztatta az életüket. Az egymástól különböző ismert emberek ismeretlen történetei párhuzamba kerülnek a költőkével, s a versek nemcsak elhangzanak, de rendkívül érdekes irodalomtörténeti vonatkozásuk is felszínre kerül. A sorsdöntő versek Kölcsey Ferenc és Arany János mellett Petőfi Sándor, Ady Endre, Juhász Gyula, Tóth Árpád, Kosztolányi Dezső, Karinthy Frigyes, Radnóti Miklós, József Attila, Pilinszky János, Reményik Sándor, Szilágyi Domokos, Kányádi Sándor és Adamis Anna tollából valók.

Az estet még különlegesebbé teszi, hogy Kölcsey Ferenc és Arany János együtt fogják közre az évszázadok távolságából egymás mellé érkező verseket. Hiszen Arany János elfogadta azt a felvilágosodás korából eredő, mellesleg francia származású magyar költődefiníciót, hogy nem a versírástól lesz valaki igazi költő, hanem attól az aspektustól, ahogy a világot látja, szemléli és konstatálja. Erről Tompa Mihálynak írt levelében vallott Arany János. Viszont ezt nézetet a romantikus költői alkotómódszerről egyáltalán nem osztotta Kölcsey Ferenc. Mégis mindketten örök érvényűt, maradandót alkottak, és mindkettejüket mélységesen aggasztotta a forradalom utáni Európa és Magyarország állapota. Ezt viszont Kölcsey ágyazta versekbe, Arany távol maradt a napi közélet lírai megfogalmazásától.

A két művészt a költemények színpadi megfogalmazásáról és a versek szerzőinek életéről is megkérdezi a zenés pódiumi játék előtt és után Dr. Makai Katalin főiskolai docens. Közösen azt is fölfejtik, hogy a tiszta gondolatok, a versbe zárt érzések milyen módon és helyzetben képesek kimozdítani az embert a mélypontról, megmutatva, hogy a legkellemetlenebb helyzetekben sem vagyunk egyedül. Az ingyenes előadás végén a művészek dedikálnak.


Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


Mikor olvasott utoljára (papíralapú) könyvet?

Most is olvasok.

Egy hete.

Egy hónapja.

Néhány hónapja.

Egy éve, vagy régebben.

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!