mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Brindza Gábor
Brindza Gábor
Madhouse
Termékfejlesztési igazgató


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Menekültstátuszt kaphatnak a családon belüli erőszak elől menekülő nők
2024-01-17 09:43 [MTI + Mediainfo.hu]

A családon belüli erőszak elől menekülő nők menekültstátuszt kaphatnak az Európai Unióban - olvasható a luxembourgi székhelyű uniós bíróság ítéletében.

"A nők meghatározott társadalmi csoporthoz tartozónak tekinthetők, és menekültstátuszt kaphatnak, ha származási országukban, nemi hovatartozásuk miatt fizikai vagy lelki erőszaknak vannak kitéve, ami magában foglalja a szexuális és családon belüli erőszakot is" - mondta ki az uniós testület.

A bírósági ítélet előzménye, hogy egy kurd származású, muzulmán vallású és elvált török állampolgárt a családja házasságra kényszerített, a férje pedig bántalmazott. A nő Bulgáriában folyamodott menekültstátuszért, mivel félt, hogy amennyiben vissza kell térnie Törökországba, az életére törnek. A bolgár bíróság az ügyet az uniós bíróság elé utalta.

Határozatában az EU bírósága felhívta a figyelmet, hogy bárki, akit faji, vallási, nemzetiségi alapon, vagy politikai, illetve egy bizonyos társadalmi csoporthoz való tartozás miatt üldöznek, menekültként ismerhető el.

Az ítélet hozzátette: amennyiben a menekült jogállás elismerésének feltételei nem teljesülnek, kiegészítő védelemben részesülhetnek a menedékkérők, abban az esetben is, ha fennáll annak valós veszélye, hogy a kulturális vagy vallási normák, illetve hagyományok állítólagos megsértése miatt a családtagjaik vagy a közösség tagjai megölik őket vagy velük szemben erőszakot alkalmaznak.

A bolgár bíróságnak most az Európai Bíróság döntésével összhangban kell határozatot hoznia az ügyben.


Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


Mikor olvasott utoljára (papíralapú) könyvet?

Most is olvasok.

Egy hete.

Egy hónapja.

Néhány hónapja.

Egy éve, vagy régebben.

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!