mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English

Bánki Tamás
DrLinkedin
Alapító, Tulajdonos, Linkedin tréner


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Hogyan működik az airbrush? Vegyük át az alapokat! (x)
2024-02-12 11:25 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

A legtöbb makettező afféle varázseszközként tekint az airbrush-ra, legalábbis amíg el nem kezdi használni.

Ezután persze jönnek a hibák, amelyek javarészt a gyakorlat hiányából fakadnak, s ahogyan minden szerszámra igaz, erre is, hogy megfelelő technikával tökéletesen használható.

Mi szükséges a sikerhez?

Amennyiben beszerezted a Modellfutár festékszóróját, s a hozzá való kellékeket, nincs más dolgod, mint gyakorolni, rengeteget. Szerencsére nem kell grafikusi tudás ahhoz, hogy kifogástalanul gyönyörű makettet hozhass létre, de meg kell tapasztalnod az airbrush használatának technikáját.

A festékszórók jóformán ugyanúgy működnek: a kompresszorból érkezik a nyomás alatt lévő levegő a szelepen át, a kioldóbillentyű megnyomásával jut el a festékszóró "fejébe", majd a gomb hátrahúzásával megindul a festék.

Mire érdemes figyelni? Például a hígítás és a nyomás beállítására, amely annak függvénye, hogy milyen a tű/dűzni átmérője. Fedőszín felfújásakor javasolt 0,2-es vagy 0,3-as dűzni, ez esetben a festék és hígító aránya 50-50%. Az ajánlott nyomásérték pedig 18 PSI vagy 1,5 bar. Természetesen ahogyan minél több gyakorlatra teszel szert, egyre inkább kitapasztalod a hígítási arányokat. Még egy tipp: a festéket egy külön tálkában célszerű kikeverni, nem a tartályban, így ugyanis könnyen észrevehető, ha beszáradt darabok, oda nem illő dolgok vannak benne, s ezáltal nem fognak a rendszerbe kerülni.

Egyéb tényezők, melyekre figyelni érdemes

Talán nem mondunk azzal újdonságot, hogy sok múlik az airbrush tartásán, azaz hogy mennyire stabilan fogod. Persze nem arra gondolunk, hogy nagyon erősen kell szorítani, akár egy hegymászó kötelet, de kellően stabilan. Sokan egy kézzel próbálják használni, de arra biztatunk, hogy nézd meg, milyen két kézzel fogni, ha például vékony rétegben, nagyon precízen kell fehordani a festéket, szükséged lesz erre a technikára.

Ami a kioldóbillentyű kezelését illeti, a kezdetekben érdemes ezt az alapot megjegyezni: lenyomod, ezt követően megindul a levegő, egyes modelleknél szabályozható a mennyisége aszerint, hogy mennyire nyomod le a gombot. Amint hátrahúzod, megindul a festék, vagyis a kar mozgatásával a festék mennyisége szabályozható. Tehát ha jobban hátrahúzod, több festéket nyerhetsz ki. Viszont a fújás befejezésekor először a festéket, majd a levegő áramlását kell leállítani, vagyis nem egyszerűen elengeded a billentyűt, hanem először előreengeded a kart, majd azután ereszted el.

Tudnivalók a szóráskép és a távolság kapcsán

Általánosan olyan 10-15 cm-nyi távolságban érdemes tartani a festékszórót a felülettől, de ez persze több mindentől is függhet, például a nyomástól, a hígítástól, a dűzni átmérőjétől, a festék típusától. A túl közeli fújás eredménye egy paca, azonban ha nagyon távol van, akkor pöttyszerű, esetleg porladónak is látszik a festék. Ilyenkor a felület nem lesz egységes. Az ideális tartási szög pedig körülbelül 45 fok. Ha mindezekre figyelsz, nagy hibát nem vétesz, később pedig egyre rutinosabbá válsz.Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


Mikor olvasott utoljára (papíralapú) könyvet?

Most is olvasok.

Egy hete.

Egy hónapja.

Néhány hónapja.

Egy éve, vagy régebben.

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!