mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Kántor Kata
Kántor Kata
GfK Hungária Kft.
média szektormenedzser


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Hogyan használjuk az ipari áramot? (x)
2024-02-13 09:15 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

Az ipari áram nem minősül éppen szakkifejezésnek, az otthoni műhelybe háromfázisú elektromos rendszert telepítők szokták leginkább használni ezt a megnevezést.

A névben szereplő ipari jelző éppen ezért megtévesztő, hiszen az otthoni használat is kifejezetten gyakori, és az elektromos autók otthoni töltésével még inkább azzá válik, már nem csak az otthoni barkácsolók kiváltsága.

Komoly előnye, hogy hatékonyan kezeli a nagyobb teljesítményű berendezések kiszolgálását, egyenletesebb, biztonságosabb működést eredményezve. Persze éppen ezért az ipari létesítményekben is előszeretettel alkalmazzák, mondhatni ez számít standardnak.

Amennyiben komolyabb háromfázisú rendszer telepítését tervezi, kérje a Vilszershop ajánlatát!

Hogyan alakítsunk ki otthoni mérőhelyet?

Amennyiben otthonába szeretne háromfázisú rendszert telepíteni, az első feladat a megfelelő mérőhely kialakítása.

Erre akkor van szükség, ha nagyobb teljesítményű elektromos berendezések használatát tervezi. Ezek közé tartoznak a nagyobb teret ellátó hűtő-fűtő klímák, a komolyabb főzőlapok, a szaunák vagy az otthoni szerszámgépek.

Ha összeszámolja a fogyasztókat, és arra az eredményre jut, hogy szükségletük az 1x32 A (azaz 7360 Watt) teljesítményt meghaladja, akkor érdemes elgondolkodni a háromfázisú rendszer kiépítésén, melyre jó eséllyel az infrastruktúra is lehetőséget fog kínálni Magyarország területének nagy részén.

Egy- illetve háromfázisú rendszerek

Az egyfázisú rendszert két vezeték táplálja, egy fázis és egy nulla vezeték, míg a háromfázisú négy vezetékből áll: három fázisból és egy nullából.

Az egyfázisú rendszerben a feszültség a jól ismert 230 Volt, míg a háromfázisúban 400 V, mellyel lehetővé teszi a nagyteljesítményű gépek hatékony működését.

Az ipari áram felhasználási területei

A lakossági kisfeszültségű vezetékek három fázissal üzemelnek ezzel biztosítva a terhelés hatékony elosztását: kevesebb az energiaveszteség, és a működés is biztonságosabb.

Az elektromos autók rohamos terjedésével az ezekhez szükséges töltőkapacitást is biztosítani kell, ami történhet részben otthon is, de irodáknál, parkolóházakban, szupermarketekben is szükség van töltési pontokra, és ezeken a helyeken mind-mind szükséges a háromfázisú rendszer kiépítése.

Az ipari létesítményekben, ahol nagy teljesítményű gépek, gépsorok végzik a gyártást, az ipari áram alapvetés, és itt még a megnevezés is jogos. Ilyen gépek lehetnek, a teljesség igénye nélkül a kompresszorok, a szivattyúk, a generátorok, az emelők és az ipari sütők. A termelékenység és az energiabiztonság fenntartásához a háromfázisú rendszer esetükben elengedhetetlenül szükséges.

Bár a villanyszerelési projekteket mindenkor érdemes erre feljogosított szakemberre bízni, de ezeknek a rendszereknek az esetében ez fokozottan igaz, hiszen a nagyobb feszültség miatt mind a baleset, mind a meghibásodás veszélye fokozottan fennáll, amit elkerülhetünk, ha a telepítést, karbantartást szakértő kezekre bízzuk.Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


Mikor olvasott utoljára (papíralapú) könyvet?

Most is olvasok.

Egy hete.

Egy hónapja.

Néhány hónapja.

Egy éve, vagy régebben.

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!