mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Balogh Erika
Balogh Erika
Insomnia Reklámügynökség
stratégiai tervező


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Biztosításkötés nem megfelelő módon, azaz az alulbiztosítás esete (x)
2024-03-13 11:22 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

A többség, ha egyszer megköti a lakásbiztosítását, akkor a továbbiakban fizeti a díjat, de egyébként nem sokat foglalkozik vele.

Így könnyen előfordulhat, hogy alulbiztosítás esete alakul ki. Ez akkor is megtörténhet, ha egymagunk intézzük a szerződéskötést és nem kérjük ki egy szakértő véleményét.

A Genertel Biztosító lakásbiztosítása akár online is megköthető. Ha magunk intézzük, akkor viszont nagyon fontos, hogy pár dologra odafigyeljünk. Ha nem így teszünk, akkor könnyen lehet, hogy hiába fizetjük a biztosítási összeget, kár esetén rosszul járunk.

Mi az alulbiztosítás?

Szerződéskötés esetén meg kell határoznunk egy összeget, amely megegyezik a főépület építési értékével. Magyarán, ha az ingatlan teljesen megsemmisül, akkor ezt az összeget kapjuk kézhez. A biztosítási összeg viszont nemcsak a kártérítés összegeit, hanem a fizetendő díjat is meghatározza, így helyesen kell megadni.

Ha a valós értéknél kisebb összeget adunk meg, mert például így szeretnénk spórolni a díjon, akkor kár esetén jóval kisebb biztosítási összeg üti a markunkat, mint amire az ingatlan értéke alapján jogosultak lennénk. Az alulbiztosítás akár az ingóságokat is érintheti, ha azokra is biztosítást kötünk, így nagyon fontos ezekre is a helyes összeget kikalkulálni.

Mikor fordulhat elő alulbiztosítás?

A fentiek alapján, az alábbi esetekben fordulhat elő az alulbiztosítás esete:
 
  • Ha már a szerződéskötéskor nem megfelelően lett kikalkulálva a biztosítási összeg.
  • A nagyobb felújítások, bővítések esetén nem frissítjük fel a szerződést, így az a korábbi, kisebb értékű ingatlanra szól.
  • A biztosító által felajánlott értékkövetést nem fogadjuk el.


Hogyan lehet megszüntetni az alulbiztosítás állapotát?

Célszerű időről-időre átnézni a szerződést, különösen, ha nagyobb változások történtek az ingatlan állapotában. Tény, hogy a biztosítási összeg növekedésével a díj is emelkedik, azonban ezen nem érdemes spórolni, mivel baj esetén nagyon nem mindegy, hogy mennyi pénzt kapunk kézhez. Emellett az értékkövetést is ajánlott évről-évre elfogadni, mivel ez az infláció általi értékromlást hivatott korrigálni.

A túlbiztosítás esete

A teljesség érdekében a túlbiztosításról is szót kell ejtenünk. Ez az alulbiztosítással pont ellentétes eset, amikor a biztosítási összeg jóval magasabb, mint az ingatlan újjáépítési értéke. Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy a magasabb fizetendő díj, nem azt jelenti, hogy a kártérítés összege is nagyobb lesz.

Kár esetén a biztosító az újjáépítés értékét fizeti, nem pedig az általunk megállapított, szerződésben foglalt összeget. Vagyis túlbiztosításnál a fizetendő díj igazán magas, a védelem mértéke viszont egyáltalán nem. Annak érdekében, hogy az említett eseteket elkerüljük, jobb kikérni egy szakértő segítségét.Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


Mikor olvasott utoljára (papíralapú) könyvet?

Most is olvasok.

Egy hete.

Egy hónapja.

Néhány hónapja.

Egy éve, vagy régebben.

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!