mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Klenovszki János
Klenovszki János
NRC Kft.
ügyvezető igazgató


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Amit az erdei dajkanövényekről tudni kell (x)
2024-04-19 11:20 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

Akadnak olyan növények, amelyeknek fejlődésére kiemelt figyelmet kell fordítani csemete korukban.

Ez a támogatás megoldható kevésbé igényes erdei dajkanövényekkel. Ezek képesek elősegíteni, hogy egy adott növény a kezdeti nehézségeken felülkerekedve tempós növekedésnek induljon.

A Csodakertész Barna Faiskola gyümölcstermő facsemetéi mellé is lehet fejlődést segítő növényeket ültetni, ennek mikéntjét mutatja be cikkünk.

Az erdei dajkanövények szerepe

Az erdei dajkanövények gyökerei képesek fellazítani a talajt, ezenfelül a humuszt is gyarapítják. Mindezeken túl a mikrobák számára hasznos cukros levet bocsátanak ki. Lombjuk mérsékli a hőmérséklet változásait, továbbá páramegtartó mikroklímát alakít ki. Az avar szerepe az, hogy mulcsot képezzen, aminek köszönhetően a csapadékszegény időszakban is nedves maradhat a talaj.

Ahol a talaj nem túl jó minőségű, ott pionír fajok alkalmazásában érdemes gondolkodni. Válasszunk olyan növényeket, amelyek tűrik a szárazságot, nem okoz gondot számukra az erős napsütés, és mindezen körülmények ellenére gyors ütemben fejlődnek. Az már csak a hab a tortán, ha nitrogéngyűjtő baktériumokkal is rendelkeznek.

Miért hasznos a közös ültetőgödör?

A gyümölcsfák mellé is lehet nitrogénmegkötőket ültetni, ennek is lehet jótékony hatása. Ugyanakkor a szakértők szerint az a leghatékonyabb, ha eleve közös ültetőgödörbe helyezzük őket, ilyenkor ugyanis a főnövény a nitrogénnek hála rögvest jó ütemben tud növekedni. Ez esetben a talajlakók életkörülményei is egyszerűbbé válnak, és elindul a mulcsozás.

Azok a gyümölcsfák, amelyek élvezik a dajkanövények segítségének jótékony hatásait, hamar felülkerekednek a dajkájukon. Ez rendre bekövetkezik néhány éven belül, ekkor a dajkanövény szerepe véget is ér.

Érdemes reagálni a változásokra

Aki figyelmes, az az elmúlt évek során észrevehette, hogy sokkal erősebben süt a nap már tavasszal is, mint a korábbi évtizedekben. Ha nincs felhő az égen, akkor a nyár előtti hónapokban sokszor sajnos teljesen leperzselődnek a fák friss hajtásai.

A bokrok és alacsonyabb növésű fák, mint amilyen a málna, az áfonya, a mézbogyó vagy éppen a húsos som szereti, ha védve van valamelyest a túlságosan intenzív napsugárzástól. Árnyékoló növényként használhatjuk az ostorfát, a bodzát és a homoktövist, de szóba jöhetnek a fűzfélék, a galagonya és a kökény is. Ezek közös tulajdonsága, hogy meglepően gyorsan nőnek.

Tipp ahhoz, hogy gyorsan nőjenek a gyümölcsfák

Bölcs döntés nitrogénmegkötő fajokat alkalmazni a fiatal facsemeték fejlődésének támogatásához. Erre alkalmas az ezüstfa, a selyemakác, a zanót, az édesgyökér és a borsócserje is. Amennyiben a kertünkben már eleve megtalálható valamelyik a felsorolt növények közül, akkor jó gyakorlat közvetlenül mellé ültetni a csemetét.

Bár kétségkívül a fehérakác és a lilaakác is rendelkezik nitrogénmegkötő gyökérgümőkkel, mégis érdemes lehet e két faj ültetésével óvatosnak lenni. Számolni kell ugyanis azzal, hogy az akácot, ha szeretnénk feladata elvégeztével kivágni, nem lesz könnyű dolgunk. Hiába vágjuk ugyanis ki, a gyökereiből rendre újra sarjad.Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


Coverage (COV)

Break

Elérés (Reach)

továbbiak  
Forrás: Nielsen Közönségmérés
Mikor olvasott utoljára (papíralapú) könyvet?

Most is olvasok.

Egy hete.

Egy hónapja.

Néhány hónapja.

Egy éve, vagy régebben.

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!