mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Csermely Ákos
Csermely Ákos
Média Hungária konferenciairoda
vezető


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Mit tegyél, ha kutyusod ételallergiás? (x)
2024-05-14 10:51 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

A különféle ételallergiák az emberek körében ma már egyáltalán nem számítanak szokatlannak, de sajnos egyre gyakrabban érintik a házi kedvenceket is.

Évről évre egyre több kutyusról derül ki, hogy a szervezete nem tolerál bizonyos ételösszetevőket, például a csirkehúst vagy a gabonaféléket.

Érthető, ha az első reakciód a rémület, amikor szembesülsz ezzel a diagnózissal, de fel a fejjel, ugyanis ma már egy ételallergiás kutya is élhet teljes életet, ha odafigyelnek a speciális igényeire.

Lehet, hogy mostantól körültekintőbbnek kell lenned az eledelválasztás során, és alaposan megnézni, hogy mit vehetsz meg kedvencednek a Petguru Julius K9 tápok közül, de nyugalom, ez még egyáltalán nem a világ vége.

Milyen tünetek utalhatnak ételallergiára?

A probléma diagnosztizálása sajnos nem egyszerű, de ha az alábbiakat tapasztalod kedvencednél, az mindenképp figyelmeztető jel:
 
  • Az állat nyugtalan, sokat vakarózik, viszket a bőre.
  • A vakarózás miatt foltokban hullhat a szőre.
  • A hasán csalánkiütésszerű foltok találhatóak.
  • A tappancsai pirosak, duzzadtak.
  • Gyakran van hasmenése, néha hány is.


Ezek főként a csirkeallergiára jellemző tünetek, de más összetevő esetén is előfordulhatnak.

Hogyan kezelheted a problémát?

Mivel a gondot az étel, pontosabban annak egy összetevője okozza, ezért értelemszerűen ennek a megváltoztatása lesz a megoldás is. Függeszd fel a jelenlegi táppal való etetést, és válassz egy másik, hipoallergén eleséget. Ma már sok gyártó kínál csirkehús-, illetve gabonamentes eledeleket, hiszen ez utóbbi is sok kutyusnál produkálhat allergiás panaszokat.

Persze ne számíts arra, hogy a panaszok rögtön megszűnnek, ugyanis akár 10-12 hét is kellhet ahhoz, hogy az allergén anyagok teljesen kiürüljenek az állat szervezetéből. Az átállás időszaka tehát a türelemről szól, de ha alaposan megfigyeled, azt tapasztalhatod, hogy a tünetek egyre csökkennek majd.

Amennyiben viszont az említett időszak leteltével sem tapasztalsz semmiféle változást, akkor érdemes egy másik fajta táppal próbálkozni, valamint feltétlenül egyeztess az állatorvossal, ugyanis akár más betegség is állhat a háttérben.

Házi kosztot ne!


Ez egy nagyon fontos, és természetesen az egészséges kutyák esetén is érvényes szabály: semmiképp se etesd ételmaradékkal! Az emberi fogyasztásra szánt élelmiszerek ugyanis egyáltalán nem alkalmasak négylábú barátaink számára.

Az ő emésztésüket nagyon megterhelik a fűszeres, zsíros fogások, amik gyomorfájást, hasmenést, hányást, de akár komoly betegségeket is okozhatnak. Bizonyos ételek (például a csokoládé) pedig ráadásul erősen mérgezőek is. A megmaradt ebédet inkább fagyaszd le, vagy használd fel alapanyagnak másik ételhez, de ne a kutya táljában végezze!

Ugyanígy a kunyerálásnak sem szabad engedni, hiszen a sok "csak egy kis falatot adok neki" végül súlyos következményekhez vezethet. Mindezek pedig fokozottan érvényesek az ételallergiás kutyákra, akiknél eleve nagy odafigyelést igényel a megfelelő étrend biztosítása.További hírek:


Mikor olvasott utoljára (papíralapú) könyvet?

Most is olvasok.

Egy hete.

Egy hónapja.

Néhány hónapja.

Egy éve, vagy régebben.

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!