A tökéletes grillparti receptje (x)
2024-07-22 12:45 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]
Grillezni művészet, de leginkább jó móka. Még akkor is, ha becsúszik egy-két baki.
Persze bosszantó, ha dupla annyiba kerül a parti, mert kezdhetjük elölről a bevásárlást, de most adunk pár tippet, hogyan lehet megúszni.
Ahhoz, hogy mindenki elégedetten meséljen később a kerti partiról, szerezzük be a hozzávalókat. Kezdetnek válasszunk például
a MÖBELIX kínálatából egy grillsütőt. A faszenest a füstös ízek rajongóinak ajánljuk, a gázgrillt pedig azoknak, akik jobban szeretnek gombnyomásra sütni.
A tökéletes végeredményért
Ki akar száraz steaket vagy nyers csirkét enni? Ne adjunk esélyt a véletlennek és vessünk be egy húshőmérőt! Egy jól elkészített steak belső hőmérséklete 60-70 Celsius-fok között van, de a csirkének ehhez 75 Celsius-fokra van szüksége. Ha ezt betartjuk, elkerülhetjük a kellemetlen meglepetéseket.
Gondoljunk arra is, hogyan fordítjuk át, és tálaljuk a friss, ropogós, gőzölgő falatokat! A grillezéshez nem elég egy hétköznapi villa. Oda az élvezet, ha lecsúszik róla a termetes hússzelet.
A speciális csipeszeket, grillezőlapátokat, húsfogókat és nyársakat úgy alakították ki, hogy kellően hosszúak legyenek, és jól meg tudjuk őket markolni. A szervírozáshoz néhány grilltálcára is szükségünk lehet.
Tiszta grill, finom étel
Ne hanyagoljuk el a grill tisztítását! Egy koszos grillrács vagy sütőlap elrontja az ízeket és árthat a saját és a vendégeink egészségének. Minden használat után tanácsos lekaparni az ételmaradékot az eszközökről, időnként pedig iktassunk be egy alapos mosogatást! Ezzel nemcsak a sültek lesznek finomabbak, de a grillsütőnk is tovább bírja a strapát.
Óvatosan a tűzzel!
Sose hagyjuk felügyelet nélkül a grillt, és mindig legyen kéznél egy tűzoltókészülék. Mielőtt begyújtunk, győződjünk meg róla, hogy a sütő stabilan áll, távol minden gyúlékony eszköztől. Gázgrill esetén különösen fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük a csatlakozásokat, hogy megelőzzük a szivárgást.
Extra tippek
Sütkérezni nem csak nyáron lehet. Minden évszakban van mit a grillre dobni. Nyáron a friss zöldségeké, ősszel a füstös ízeké a főszerep. Télen jöhetnek a forró desszertek, a grillezett gyümölcsök, tavasszal pedig a halak. Érdemes kipróbálni, milyen különleges a sütőlapon készült pizza, palacsinta vagy rántotta!
Zene, fény és hangulat
Ha grillpartit szervezünk, legyünk készen az előkészületekkel, mire megérkeznek a vendégek. Törekedjünk arra, hogy mindenki megtalálja a kedvére valót a menüben, legyen húsimádó vagy vegán.
Ne feledjük a jó zenét, és egy hangulatvilágítás sem árthat, ha ránk sötétedne. Gondoskodjunk játékról a gyerekeknek, hogy a felnőttek nyugodtan beszélgethessenek. És ami a fő, lazítsunk! A grillezés a jó társaságról és a finom ételekről szól. Ezekkel a tippekkel nemcsak a hibákat kerülhetjük el, de a grillezés mesterévé is válhatunk!