Mit kell tudni az ájurvédikus étrendről? (x)
2024-12-01 09:13 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]
Az ájurvéda több ezer éves holisztikus tudomány, amely ugyanolyan jelentőséget tulajdonít a fizikai testnek, a léleknek és a tudatnak.
Részét képezi a gyógynövényhasználat, az életmód, az étrend, a jóga, a meditáció, a zeneterápia és a masszázs is.
Az ájurvéda bárki számára elérhető, elemeit alkalmazva megőrizheted egészségedet, a betegségeket és a kibillent állapotokat pedig eredményesen kezelheted.
Az ájurvéda szerint az egészségnek négy alappillére van: a táplálkozás, a napirend, az életmód és a terápia. Az indiai gondolkodás szerint a problémák az emésztőrendszerben gyökereznek, a kibillent állapotok akkor jönnek létre, amikor nem a szükséges ételek fogyasztása történik.
Amennyiben szeretnéd, hogy étrended az egészségedet szolgálja,
keresd fel a Pranagarden szakértőit, és személyes konzultáció keretein belül megtudhatod a számodra legkedvezőbb életmódot.
Mit kell betartani az étkezésekkel kapcsolatban?
Az ájurvédában személyre szabott az étkezés is, testfelépítés és életszakasz függvényében a nap- és évszakok váltakozását és a dósák energetikáját is szem előtt kell tartani. Az ételek kombinálásának tudományát szintén fontos elsajátítani.
Napi három főétkezés ajánlott, két kosztolás között teljen el 3-6 óra. Próbálj ügyelni arra, hogy az evések azonos időpontokban történjenek. Reggelire olyan ételek javasoltak, amelyek nem terhelik a gyomrot, de feltöltik a szervezetet energiával, mint például a smoothiek és a gabonából készült kásák. A legnagyobb hangsúlyt fektesd az ebédre, amelyet 12-14 óra közé ütemezz, mert az emésztés ilyenkor a leghatékonyabb. Vacsorára szintén könnyebb étel mellett dönts, amit fél 8 előtt elfogyasztasz.
Amikor eszel, csak az étkezésre fókuszálj, ne olvass és ne tévézz közben. Lassan egyél, alaposan rágd meg az ennivalót, hogy az emésztés kiegyensúlyozott legyen.
Milyen ételeket válassz?
Az ájurvédikus táplálkozásban a szezonális gyümölcsök és zöldségek központi helyet foglalnak el. Jó minőségű és lehetőleg hazai alapanyagokat válassz. Az ételeket frissen elkészítve fogyaszd, és ne tárold sokáig. Merészen fűszerezz, zamatossá, ízletessé és egészségessé teszik táplálékainkat.
A ájurvéda hat alapízt különböztet meg, ezek az édes, a sós, a savanyú, a csípős, a keserű és a fanyar. Az ízek hozzájárulnak az emésztéshez és az energiához, különböző típusoknak más-más ízek javasoltak.
Fűszernövények gyógyhatással
Számos növény segíthet az átmeneti kibillenés kezelésében. A kurkuma a legsokoldalúbb gyógynövény. Ételek ízesítésére használhatod, kúraszerű alkalmazása is javasolt. A fokhagyma baktérium- és vírusölő, jó hatással van a vérkeringésre és az emésztésre, valamint a szív- és érrendszer barátja. A gyömbér a gyomorra és a mozgásszervi panaszokra is jótékony hatást gyakorol.
Ha változtatni szeretnél, első lépésként tanulj meg tudatossá válni az étkezéssel kapcsolatban, ennek elősegítésére vezess étkezési naplót, amelyből sok minden kiderül a szokásaidról.