mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Kántor Kata
Kántor Kata
GfK Hungária Kft.
média szektormenedzser


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
A Wikipedia megjelenik könyv formájában is REG
2006-02-02 11:00 [Media Guardian]

A német Zendot kiadó tervét már most számos kritika érte.

Ha valaki elakad, és már sehol nem találja meg az interneten a szükséges információkat, akkor végső megoldásnak még mindig ott van a Wikipédia. Az Angliából indult kezdeményezés lényege, hogy az egyes szócikkeket szabadon bárki szerkesztheti, és így hozzájárulhat az egyes fejezetek minél pontosabbá és jobbá tételéhez. (Nem egyszer persze ebből a közös szerkesztésből számos konfliktus is származik.) A Wikipédia pontosan ezért állandóan változó és fejlődő lexikon.

A német Zendot kiadó azonban rendhagyó módon arra szánta el magát, hogy az eddig csak internen lévő enciklopédiát immár írott formában is megjelentesse. A kezdeményezés különleges voltára és a jelenleg felgyülemlett szócikkek nagyságára jellemző, hogy a kiadó előzetes közlése szerint a kiadandó lexikon összesen közel 8.000 oldalas lesz és csak 100-as nagyságrendben adják ki. Minden kötet átlagosan 14 euróba, azaz körülbelül 3500 Ft-ba fog kerülni. A tervek szerint 2 havonta adnak majd ki egy kötetet.

A munka nagyobbik részét persze az egyes szócikkek tartalmának a véglegesítése jelenti, hiszen a Wikipédia szépsége pontosan az, hogy bizonyos szócikkek állandóan változnak, nyomon követik a technika fejlődését és az újabb tudományos eredményeket. A Zendot ezért független szakértőket bízott meg azzal, hogy megjelenés előtt végső formába öntsék az egyes, néha vérre menő vitákat is kiváltó szócikkeket.

A nyomtatással persze az állandóan változó Wikipédiából percek alatt megváltoztathatatlan verzió lesz, olyan mű, ami már abban a percben aktualitását veszti, amikor megjelenik. A kritikákkal dacolva a Zendot azonban bízik a kiadvány sikerességében, amit többek között arra alapoz, hogy a Wikipédia egyes fejezetei már megjelentek nyomtatott változatban, és meglehetősen zajos sikert arattak.

A szabadság és az internet közösségteremtő erejét is szimbolizáló oldalt ezzel együtt gyakran éri az a vád, hogy egyes szócikkeinek szerkesztésekor az írók nem a lehető legnagyobb gondossággal járnak el, abban azonban senki nem kételkedik, hogy a nyomtatott verzió nem tesz jót az internetes enciklopédia hírnevének.


mihályfi


Kapcsolódó cikkek:

További hírek:
Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!