mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Vaszily Miklós
Vaszily Miklós
ECHO
vezérigazgató


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
GKI: a gazdaság megy a maga útján
2006-10-02 09:21 [GKI]

A GKI szerint a szigorú 2007. évi költségvetés és a körvonalazódó reformok okozta érdeksérelmek társadalmi feszültséget okoznak, a gazdasági folyamatok azonban konszolidált keretek között maradnak.

A magyar gazdaság fejlődése a II. negyedévben kissé lassult, júliusban viszont valamelyest gyorsult. Az ipari termelés az I. negyedévihez hasonló ütemben bővült, a járműgyártás júliusban csaknem egyharmaddal növelte kibocsátását az egy évvel korábbihoz képest. Magas a rendelésállomány és ezen belül az új rendelések szintje. Az első hét hónapban a Dél-Dunántúlon mintegy 5,5%-kal csökkent, Észak-Magyarországon viszont 18%-kal bővült az ipari termelés. Az építőiparban az előző hónapok visszaesése után júliusban ha szerényen is, de nőtt a kimutatott termelés. A kiskereskedelmi forgalom viszont tovább lassult, s folytatódott a gépjármű-kereskedelem visszaesése. Az üzemanyag-forgalom a magas ár ellenére töretlenül 10%-kal bővül.

Az infláció márciusban és áprilisban volt a legalacsonyabb, 2,3%, azóta emelkedik, augusztusban már 3,5% volt. Az augusztusi energiaár-emelés és a szeptemberi áfa-emelés hatására az infláció decemberben elérheti az 5,8%-t, éves átlagban a 3,7%-ot. Az infláció tetőzése 2007 kora nyarán várható, amit gyors esés fog követni.

Az idei első hét hónapban a bruttó keresetek 7,4, a nettó keresetek 8,2, a reálkeresetek pedig 5,5%-kal emelkedtek. Ezen belül a versenyszektorban mintegy 1 százalékponttal gyorsabb a dinamika. Az év során a bruttó keresetek növekedésének lassulása, a nettó keresetek első félévhez viszonyított csökkenése (de az előző évinél így is jóval magasabb szintje) várható. Az év egészében - a költségvetési konszolidáció hatására - már csak 2,5% körüli átlagos reálkereset-emelkedés valószínű.

Idén a foglalkoztatottak száma lényegében stagnál, a versenyszektorban kissé nő, a költségvetésiben csökken. A munkanélküliség az I. negyedévhez képest mérséklődött, de azóta ismét emelkedik, az év végére - részben szezonális okokból, részben a megkezdődő állami racionalizálás hatására - várhatóan még magasabb lesz.

A folyó fizetési és tőkemérleg együttes hiánya az I. félévben 400 millió euróval volt magasabb a tavalyinál, de ez főleg az EU-támogatások második félévre tolódásával függ össze. Az áruforgalmi mérleg javult, a szolgáltatási romlott - de ezen belül az idegenforgalmi kedvezőbb lett -, a jövedelemkiáramlás pedig gyorsult.


Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


2020-ban milyen hatással lehet a hazai médiaköltésekre a járvány?

Több mint 5%-kal növekszik 2019-hez képest.

Körülbelül a 2019-es szinten marad.

Több mint 5%-kal csökken 2019-hez képest.

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!