mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
dr. Bíró Péter
dr. Bíró Péter
Marketing tanácsadó, oktató, igazságügyi szakértő


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Tovább erősíti az infrastruktúra alapú versenyt az NHH
2007-08-14 09:24 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) Tanácsa határozattervezeteivel az alternatív szolgáltatók piaci lehetőségeit kívánja tovább javítani.

Az NHH Tanácsa az elektronikus hírközlési piacok 2004-ben megkezdett elemzésének második körében újabb öt határozattervezetet tett közzé. A NHH többnyire ugyanazon szolgáltatókat minősíti jelentős piaci erejű szereplőknek, mint két évvel ezelőtt, a piacelemzés első körében. A kirótt kötelezettségeket azonban esetenként aktualizálta, kiegészítette, részben az elmúlt időszak tapasztalatai, részben az érintett szolgáltatókkal lebonyolított szakmai konzultációk alapján.

Az öt vizsgált nagykereskedelmi piac a híváskezdeményezés nyilvános helyhez kötött telefonhálózatból, a hívásvégződtetés egyedi, nyilvános helyhez kötött telefonhálózatban, a tranzitszolgáltatások nyilvános helyhez kötött telefonhálózatban, a fémes hurkok és alhurkok nagykereskedelmi átengedése szélessávú és beszédcélú szolgáltatások céljából és a nagykereskedelmi szélessávú hozzáférési szolgáltatás.

Az NHH Tanácsa az elmúlt évben kiemelt figyelmet fordított a szélessávú szolgáltatások piacán érvényesülő verseny támogatására, ennek megfelelően a legnagyobb változások a két nagykereskedelmi szélessávú hozzáférési szolgáltatási piacon történtek.

Első ízben került szabályozásra a kiskereskedelmi piacokon már közel fél éve bevezetett csupasz DSL szolgáltatás nagykereskedelmi ára, a határozattervezetben megerősítést nyert az egyenlő elbánás kötelezettsége.

A helyhez kötött telefonhálózathoz kapcsolódó piacokon a Tanács mind az öt egykori koncessziós szolgáltatót - Magyar Telekom, Invitel, Hungarotel, Emitel, Monor Telefon - jelentős piaci erejű (JPE) szolgáltatóként azonosította, így a cégek kötelesek hálózati szerződésükhöz nyilvánosságra hozni referencia összekapcsolási ajánlatukat, illetve az adott szolgáltatási piacon érvényesíteni kívánt díjaikat.

A hívásvégződtetés piacán a volt koncessziós szolgáltatók ezentúl akkor is kötelesek a kisebb szolgáltatókkal az összekapcsolásra, ha azok nem közvetlenül, hanem egy tranzit szolgáltatón keresztül akarják az összekapcsolást megvalósítani.

A Tanács szerint a tranzitszolgáltatások piacán nincs jelentős piaci erejű szolgáltató. A közzétett határozattervezetek közös jellemzője, hogy - ahol indokolt - a Magyar Telekom Nyrt. és az Emitel Zrt. közötti várható fúzió bekövetkezésének az esetére is megadja a kötelezettségek végrehajtásának a módját és határidőit.


Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


2020-ban milyen hatással lehet a hazai médiaköltésekre a járvány?

Több mint 5%-kal növekszik 2019-hez képest.

Körülbelül a 2019-es szinten marad.

Több mint 5%-kal csökken 2019-hez képest.

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!