mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Kis Gergely
Kis Gergely
eNET/ Budapesti Corvinus Egyetem
ügyvezető igazgató / tanársegéd


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
GKI: mélyponton a növekedés
2007-09-10 14:38 [GKI]

A GKI szerint idén a gazdasági növekedés üteme a korábban gondoltnál jobban lassul, a bruttó bérek és az infláció emelkedése viszont erőteljesebb. E két utóbbi növeli a költségvetés bevételeit, s csökkenti a hiányt.

A gazdasági növekedés üteme a II. negyedévben nagyon lelassult, mindössze 1,4%-os volt. A kedvezőtlen időjárás miatt jelentősen mérséklődött a mezőgazdasági termelés. Az állami építési beruházások tavalyi, választások előtti megugrása után idén jelentős a visszaesés, ami az építőipari termelés csökkenését okozta. A kiskereskedelmi forgalom az I. negyedévi minimális növekedés után a II. negyedévben 3%-kal csökkent. A hazai turisztikai kereslet viszont emelkedett, miközben a külföldieké csökkent. A legdinamikusabb ágazat az ipar, igaz ez szinte kizárólag a kivitelnek köszönhető. Ez ugyanis az I. félévben csaknem 16%-kal, míg a belföldi értékesítés 1% alatti ütemben bővült. A fogyasztási cikkek belföldi eladása 4%-kal visszaesett, exportja viszont 16%-kal emelkedett. Beruházási cikkekből viszont a hazai és külföldi eladások egyaránt gyorsan emelkedtek. A beruházások színvonala 2007. I. félévében stagnált, a feldolgozóiparé azonban egyharmadával növekedett.

Az infláció túl van a csúcsponton, s szeptembertől erőteljesen mérséklődik. Ugyanakkor a mezőgazdasági termelői árak - részben a kedvezőtlen időjárás okozta rossz hazai termés, részben a mezőgazdasági termékek energetikai hasznosítása és a gyorsan növekvő ázsiai fogyasztás okozta világpiaci keresletnövekedés következtében - fékezik ezt a folyamatot. Így az év egészében 7,5%-os, az év végén 5,5% közelébe érő infláció várható.

A nominális bruttó keresetek júniusban jelentősen emelkedtek. Ez a költségvetési szektorban a 13. havi fizetés felének terhére már júniustól kifizetett külön juttatás következménye, így itt az előző hónapok stagnálása után több mint 8%-kal emelkedtek a bruttó keresetek. Az üzleti szférában júniusban is az előző hónapokéhoz hasonló, több mint 10%-os - vagyis az OÉT-megállapodás felső határánál is gyorsabb - volt a bérnövekedés. Ez azonban részben a foglalkoztatás illetve bérezés tavaly szeptemberben lendületet kapott fehéredéséből fakadt. Miközben tehát a költségvetési szektorban a következő hónapokban az I. félévinél gyorsabb, az üzleti szférában lassúbb keresetemelkedésre lehet számítani. Az év egészében több mint 4%-os reálbércsökkenés várható.

A munkanélküliség idén eddig kisebb a tavalyinál, az év végére azonban - részben szezonális okok, részben a például a pedagógusok körében várható elbocsátások hatására - némi emelkedés várható.

A 2006 októberétől 8%-os jegybanki alapkamat júniusban megkezdődött csökkentése a nyár folyamán elakadt. Idén - az infláció esésével párhuzamosan - még mintegy egy százalékpontos kamatcsökkentés várható, így az alapkamat az év végére 7% körül, esetleg ez alatt lehet. A forint augusztusban gyengült, de éves átlagban az első hét hónap átlagának is megfelelő 250 forint/euró árfolyam valószínű. Az államháztartás hiánya az EU módszertana szerint a GDP kb. 6%-a lesz, vagyis még mindig nagyon magas, de kisebb a konvergencia-programban előirányzottnál. Az export az I. félévben 3 százalékponttal gyorsabban nőtt az importnál, a külkereskedelmi hiány kevesebb, mint felére csökkent.


Kapcsolódó cikkek:

További hírek:


2020-ban milyen hatással lehet a hazai médiaköltésekre a járvány?

Több mint 5%-kal növekszik 2019-hez képest.

Körülbelül a 2019-es szinten marad.

Több mint 5%-kal csökken 2019-hez képest.

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!