mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Dr. Eszes Tamás, főiskolai tanár...
Dr. Eszes István
Budapesti Gazdasági Főiskola
főiskolai tanár


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Nem egyirányú tudástranszferben gondolkodunk
Radek Jaluvka, vezérigazgató, Ipsos
2015-10-07 16:00

Radek Jaluvka-val, az Ipsos cseh, szlovák és magyar klaszterének vezérigazgatójával beszélgettünk.

Radek Jaluvka (Fotó: Hirling Bál...
Radek Jaluvka (Fotó: Hirling Bál...
- Tavasszal érkezett meg Magyarországra az Ipsos Csoport által bejelentett New Way program, amely régiós átalakításokkal járt. Október elsején pedig kinevezte az Ipsos Zrt. új helyi ügyvezetőjét, Feitel Balázs személyében. Milyen előnyökkel jár az ügyfelek számára a most lezárult átalakítási folyamat?

Az október 1-i hatállyal történt ügyvezetői kinevezés jelentős változás. A csoport klaszter-struktúrában működik, a piac részéről pedig jogos elvárás volt, hogy legyen önálló magyar vezető személy. Így lett egységes a cseh, a magyar és a szlovák társaságok irányítása. A klaszter struktúra segítségével pedig ki tudjuk használni az egyes részlegek erősségeit.

- Ön 23 év alatt gyakorlatilag a nulláról elkezdve építette fel piackutató cégét (Tambor) Csehországban, amely jelenleg piacvezető. Hogyan sikerült ezt elérni?

Valóban, az 1992-es alapítású Tambor 8 éve csatlakozott az Ipsoshoz, a cégben pedig nekem is maradt tulajdonrészem. Úgy gondolom sikeres volt az a stratégiai döntés a részünkről, hogy kiemelt szerepet szántunk a módszertan mellett a lehető legjobb marketing-kutató szakemberek kiválasztásának és a rendszeres képzésnek. Kis cégként nem is igazán bízhattunk másban, mint a kollegáink szaktudásában.

- Jellemzően inkább a multinacionális, vagy a helyi cégek profitálhatnak a regionális együttműködésből?

E tekintetben nincs különbség. Ügyfeleink nagy része egységes piacként tekint a közép-kelet európai régióra. Nézzük például a Tesco esetét, idén hozták létre a Tesco Európa nevű üzleti egységet, amely 4 ország egységes vezetésével működik tovább. Más ügyfelek, vállalatok pedig már évek óta a régió egészét tekintve hozzák meg üzleti döntéseiket.

- Több mint 10 éve végeznek tracking kutatásokat Magyarországon, főként az FMCG, a telco, a bankok és a gyógyszeripar számára. Hogyan alakulnak a tracking kutatásokhoz tartozó szolgáltatások (kreatív anyagok előszűrése, tesztelése...márkaérték vizsgálat), ha ezek a cégek beépítik a reklámköltéseikbe a digitális eszközöket?

Örömmel látjuk, hogy az ügyfelek többsége aktív a digitális médiafelületeken is, online is vásárolnak hirdetéseket. Nem kell sok idő ahhoz, hogy az online marketing is egyfajta standarddá váljon, még az olyan vállalatok esetén is (FMCG), akik most még inkább offline eszközökben gondolkodnak. Nagy kérés persze a mérhetőség, illetve az értékesítésre vetített konverzió. A mi tapasztalatunk az, hogy az ügyfelek minél több visszajelzésben érdekeltek, legyen szó shopokban kihelyezett POS eszközökről, vagy socialmedia aktivitásról. Számos online megoldást dolgoztunk ki a digitális reklámozás, hirdetés mérésére.
A piackutató szakma egyetért abban, hogy az online marketinggel kapcsolatos mérésekre szinte minden esetben jellemző, hogy sok, helyenként túlságosan is sok adattal találkozunk. Ezek feldolgozása, a releváns információk kiszűrése igazi kihívás. A sok adat egyébként segít annak a fogyasztói döntések és a mögöttes emóciók jobb megértésében.

- A média megváltozása, a korábbiaknál sokkal több üzenet hogyan befolyásolja a fogyasztói szokásokat?

Rengeteg a médiacsatorna, sok a shop aktivitás, az out-of-home üzenet, illetve a digitális marketingkommunikáció. Piackutató cégként mindezek hatásait is vizsgáljuk. Összességében úgy látjuk, a túl nagy médiazaj hatására több az olyan fogyasztói döntés, amely mögött érzelmi okok állnak.

- Milyen feladatok állnak Feitel Balázs előtt?

Az Ipsos Zrt. új ügyvezetője 17 éve dolgozik a szakmában, számunkra előny, hogy a magyar piacon, nagyvállalatoknál tevékenykedett. Azt várjuk tőle, hogy hozzájárulhassunk az ügyfelek sikeres üzleti öntéseihez, amelyre a klaszter struktúra nagyon jó hátteret ad. Az Ipsos csehországi érdekeltsége kiemelkedő piaci szolgáltatással rendelkezik, az outputok színvonalában, módszertanban, alkalmazott technológiában, amelyekből több mindent átemelünk Magyarországra. Fontos ugyanakkor megjegyezni, nem egyirányú tudástranszferben gondolkodunk. A lényeg, hogy az ügyfelek azt a szolgáltatást kapják, ami számukra a leghasznosabb.Kapcsolódó cikkek:

További interjúk:Ön szerint hogyan alakul a magyar reklámpiac 2022-ről 2023-ra?

Több mint 5 százalékkal növekszik 2022-hez képest

Kevesebb mint 5 százalékkal növekszik 2022-hez képest

Körülbelül a 2022-es szinten marad

Kevesebb mint 5 százalékkal csökken 2022-hez képest

Több mint 5 százalékkal csökken 2022-hez képest

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!