mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Brindza Gábor
Brindza Gábor
Madhouse
Termékfejlesztési igazgató


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Vb oázis a köztévénél REG
Schulek Csaba (TeleSport, főszerkesztő)
2010-08-04 13:32

Schulek Csaba szerint 'összerázta' a házat a nagyszabású közvetítési projekt. Attól nem tart, hogy az olimpia kapcsán bizonytalanság lenne. A vuvuzela pedig nem is volt olyan rossz.

Schulek Csaba
Schulek Csaba
Kívülről a foci-vb oázisnak tűnt a politikai rugdosódásokba keveredett köztévé számára. Belülről nyilván ennél munkásabbnak tűnt a projekt.

Hát, el kellett jutni az oázisba. Azért vagyok nagyon hálás, mert a Magyar Televízió jelenlegi gazdasági és politikai helyzetében nagy dolog, hogy megvalósíthattunk egy ilyen projektet. Sokáig szó volt arról, hogy el kell adni, mert sem a jogdíjakat, sem a gyártási költségeket nem tudjuk finanszírozni. A TeleSportnak viszont épp az ilyen események jelentik a létjogosultságát. Amikor megszületett a döntés, hogy mégis megtartjuk, azt éreztem, hogy az egész televízió mögénk állt. Így az egész ház megmutathatta, hogy hiába vettek el tőlünk pénzt, és kerültünk csatározások közepébe, de azért létezünk, és jó dolgokra vagyunk képesek. Szerintem ezt a képernyők előtt ülő nézők is érezték.

Ha visszanézel, elégedett vagy a Vb közvetítéssel?

100 százalékosan elégedett vagyok; jól sikerült a vb-rendezés Dél-Afrikában, a közvetítés és a köré épített műsorfolyam is, minden egyben volt. Egyetlen dolgot rontottunk el: amióta én irányítom ezt a területet, a nagyobb közvetítés sorozatok végén az utolsó adás zárásaként ki szoktuk írni a stáblistára az összes kolléga nevét, aki a projekten dolgozott. Ezt az idén elfelejtettük, és ez azóta is bánt.

Egy hétig voltál csak kinn a helyszínen, s egy bejátszásban azt mondtad, hogy akkor is inkább itthon lettél volna. Miért vágytál haza?

Az én dolgom mindig ott van, ahol a legtöbb ember van a csapatból, mivel ott van a legnagyobb hibázási lehetőség. A vb-n öt kommentátor volt kinn, itthon pedig 120-nál is több ember dolgozott az adáson. Az már automatizmus, hogy egy kommentátor beül, és csinálja a dolgát. Viszont ki kellett mennem, hogy ha bármi gond van az elején, akkor azt segítsek megoldani, és ők csak a felkészülésre koncentrálhassanak. Kint nemcsak főszerkesztői, hanem nemzetközi gyártásvezetői feladatokat is el kellett végeznem.

A tapasztalataid alátámasztották Dél-Afrika előzetes félelmetes hírét?

Egyáltalán nem. Azt hittem, hogy a szálloda előtt gépfegyveres őrök lesznek, ehhez képest úgy sétáltunk ki-be, hogy senki nem kérdezte meg, kik vagyunk.

Oké, de ilyen alapon akkor sem kérdeznek meg titeket, ha történetesen terroristák vagytok.

Pontosan. De velem történt meg az is, hogy az első fokvárosi meccs előtt elmentem szendvicsért, és közben eltévedtem. Az akkreditációs kártyám a pulóverem alatt volt, lementem lépcsőkön, átmentem mindenféle ajtókon, és hirtelen szembe jött velem a teljes francia csapat. Azt hittem, most aztán elvisznek, de senki rám se nézett. Akkor már gondoltam, hogy kipróbálom, mi van, ha bemegyek a fűre. Fél órával a meccs előtt lefényképeztek, amint a szögletzászlónál álltam.Melyek voltak számodra a VB legjobb és legrosszabb pillanatai?

Rosszat nem igazán tudok mondani, talán csak annyit, hogy maga a foci nem biztos, hogy jó irányba megy. A csapatok eléggé rámentek a védekezésre, és alacsony lett a gólátlag. A bírókkal kapcsolatban feszültség van, de ez a médiának téma.
Amire viszont nagyon büszke vagyok az, hogy először csináltunk olyan stúdióbeszélgetést, ahol négy ember stabil téma-meghatározás nélkül beszélget, anélkül hogy nagy szakmai mélységekbe menne, viszont közvetlenül megszólítja a nézőt.

Végig női műsorvezetők voltak. Hogy bírták a foci témát?

Ez is olyan érdekes, hogy most kezdünk róluk beszélni, mikor 2006 óta minden fociműsorunkban volt női műsorvezető.

A bárpult stílusú beszélgetés viszont most tolta csak előtérbe őket ennyire.

Nagyon elégedett voltam velük. Mindhárman értették az elképzelésemet, és bár más-más stílusúak, de egyaránt profik.

Ez volt az első alkalom, hogy sportos közvetítés folyamnál ennyire erősen épített az MTV a web 2.0-ra. A sport szerkesztőségtől jött az ötlet, vagy a kommunikációs osztálytól? Hogyan birkóztatok meg a plusz feladatokkal?

Régóta gondoltunk a web 2.0 beépítésére, de korábban nem volt olyan személy, aki ezt felkarolta és csapat, amely megvalósíthatta volna. Most viszont Prónay-Zakar Gina kolléganőm személyében volt olyan szakember, aki ezt a területet komolyan vette, és az ötletek 90 százaléka tőle származott, ahogy a megvalósítás döntő része is. Gina az Intézményi Kommunikáció munkatársa, vagyis ahogy a beszélgetésünk elején mondtam: összefogott a ház, és a korábbiakhoz képest nem voltunk magunkra hagyva. Nagy előrelépés, hogy ezt megcsináltuk, és a számok is azt igazolták, hogy erre igény van.

Van itt az irodádban egy vuvuzela. Tényleg olyan fülsiketítő volt a helyszínen? Tévében inkább idegesítő volt.

Annyiban rossz csak, hogy elnyomja az egyes szurkolótáborok egyedi bíztatásait. A helyszínen viszont jellegzetes dél-afrikai hangulatot teremtett, ami nekem tetszett. Tévében ez nem jött annyira át, de 64 meccs alatt bőven meg lehetett szokni.

következő oldal >>
Kapcsolódó cikkek:

További interjúk:

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!