mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English
Király András
Király András László
The Cook Kft.
projekvezető


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
Facebook a weboldalak és a mobil alkalmazások ellen
2017-02-08 11:23 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

A legújabb információk szerint közel 1.9 milliárd ember használja a Facebookot, közűlük 1,15 milliárd pedig csak mobilról használja a legnagyobb közösségi hálózatot.Ez pedig olyan tömeg, amit figyelembe kell venni mindenkinek, aki webes megjelenést tervez.

Ma ugyanis a weboldalak és a webáruházak különböző verziói a legtöbb cég esetében a digitális jelenlét alapköveinek számítanak. Sokan el sem tudják képzelni az üzleti életet a webes megjelenésük nélkül, míg a közösségi platformokra csak, mint egyfajta kiegészítőre, jobb esetben forgalomterelőre gondolnak.

Ugyanakkor a háttérben komoly átrendeződés zajlik. A közösségi oldalak, a Facebookkal (és annak leányaival) az élen, egyre több olyan szolgáltatást nyújtanak, amik megkérdőjelezhetik az egyéb webes megjelenések létjogosultságát.

Ehhez ráadásul olyan felhasználói tendenciák társulnak, amik a weboldalak, webáruházak, hírportálok ellen dolgoznak:
 
 • A Föld internetfelhasználóinak 74%-a használ valamilyen közösségi oldalt, és az 49%-uk Facebookozik. (Forrás: We Are Social, 2017)
 • Magyarországon az aktív internetezők 98%-a Facebookozik (Gemius 2016Q2: 5,4 millió 15 éve feletti internetező, Facebook 15+ 5,3 millió)
 • A Facebookot 1,9 milliárd, az Instagramot 600 millió, a WhatsAppot 1,2 milliárd, a Messengert 1 milliárd ember használja (Facebook 2017)


A felhasználók egyre több időt töltenek a közösségi oldalakon és az olyan üzenetküldő platformokon, mint a Messenger és a Whatsapp. Itt kezdenek internetezni, itt tartják a barátaikkal a kapcsolatot, innen indulnak el a hírek, a szórakoztató tartalmak, és itt találkoznak termékajánlatokkal is. A böngészés a Facebookon, Instagramon, Snapchat-en vagy éppen Messengerben kezdődik és weboldalakon folytatódik.
Jelenleg legalább is.

Azzal ugyanis, hogy például a Facebookba egyre több olyan funkció kerül bele, amiket korábban csak weboldalakon értünk el, alapvetően változik meg az internetezés egyensúlya.

Ma már egyáltalán nem meglepő, hogy nem kell elhagynunk a Facebookot több esetben.

Például ha elolvasnánk egy portál cikkét, akkor az a Facebookon belül jelenik meg az ún. instant cikk formájában. Ha megnéznénk egy terméket, akkor egy Facebook oldal bolt szekciójában találhatunk részleteket, ha pedig kíváncsiak vagyunk egy cég szolgáltatásaira, akkor a Facebook oldal szolgáltatások szekciójában vannak részletek.

A hírlevél feliratkozás és egy egyszerűbb nyereményjáték is megoldható a legnagyobb közösségi hálózaton belül egy ún. Lead hirdetésen keresztül is. A Messengerben pedig a vásárlás utáni értesítések érkezhetnek a vevőkkel, akik ráadásul egyre gyakrabban itt, a Facebook chat jogutódjában veszik fel a kapcsolatot a cégekkel. A változás a mobil weboldalakat sem kíméli, ugyanis látogatásuk jelentős része Facebookon belülről érkezik, a közösségi hálózat saját böngészőjéből.

Csupa-csupa olyan tevékenység, amiért korábban weboldalakra mentünk, vagy amikhez e-mailt kellett írni, ma már a Facebook család valamelyik tagjának felületén történik meg.

Ugyanakkor a weboldalak mellett a mobil alkalmazásokra is komoly veszélyt jelentenek a közösségi platformok.

A mobil alkalmazásokkal ugyanis sok a gond:
 
 • le kell tölteni az appot, ami gyakran több száz megabyte,
 • gyakran kell frissíteni,
 • minden alkalmazás máshogy néz ki, más funkciói vannak, amiket meg kell ismerni,
 • a cégnek, aki publikálta az appot, kell hozzá rendszeresen tartalmat és frissítést biztosítani,
 • a fejlesztőnek fel kell készülni a különböző platformok rengeteg különböző eszközére.


Közben pedig az alkalmazásokkal kapcsolatos felhasználási szokások is folyamatosan változnak:
 
 • amerikai felhasználók különböző kutatások szerint havi szinten minimális mennyiségű alkalmazást telepítenek (1.: 49%-uk egyet sem: 2.: 25%-uk egyet sem)
 • az alkalmazások 60%-át soha nem töltik le a Google Play sotre-ból (USA adat).
 • az emberek egy alkalmazást 7 nap után már nem futtatnak általában (Nemzetközi adat).
 • a felhasználók az okostelefonon töltött idejük 90%-át alkalmazásban töltik. (19% Facebook, 12% egyéb közösségi és üzenetküldő, YouTube 3% USA adatok alapján)
 • amerikai felhasználók az alkalmazással töltött idejük 80%-át 3 alkalmazásban töltik
 • a mobil weboldalak jelentős része Facebookon belül jelenik meg, a Facebook saját böngészőjében


A legtöbb mobil alkalmazás funkciója Facebook oldalak, mobil weboldalak, Messenger botok, és speciális Facebook funkciók segítségével megoldható.

Amire egy étteremnek, masszázs szalonnak, webáruháznak általában szüksége van, azt a Facebook + Messenger páros segítségével meg tudja oldani. Ehhez pedig egy app fejlesztési költségének a töredékére van csak szüksége.

Trendek 2017-re

Már jelenleg is számos példát látunk arra, hogy kkv-któl Facebook oldalon, Messenger segítségével kérnek ajánlatot. Ez a trend erősödni fog. A funkciók bővülésének köszönhetően a vásárlás a weboldalakról Facebook- oldalakra, vagy éppen Messengeren belülre kerül.

A Facebook és az Instagram lokáció alapú hirdetései offline hirdetési megoldásoktól (akár szórólapoktól, plakátoktól) is el tudják venni a büdzsét a célozhatóságuknak köszönhetően. A legtöbb mobil alkalmazás feleslegessé válik, hiszen az értesítések, a frissítések, a tartalmak be tudnak kerülni Messengerbe vagy Facebookba, ami a cégnek kevesebb fejlesztési költséget jelent, a felhasználóknak pedig egyszerűbb élményt és kapcsolatfelvételt, hiszen nem kell speciális boltokból letöltögetni sok-száz megabyte-os alkalmazásokat.

Összefoglalva: a közösségi média és az üzenetküldő platformok, az okostelefonoknak hála, egyre nehezebb helyzetbe hozzák a hagyományos webet és a mobil alkalmazásokat is. Hamarosan az a veszély fenyegeti a cégeket, hogy a Facebook (pontosabban a Facebook család) lesz az új internet.
Ez önmagában rengeteg jó lehetőséget rejt, azonban kiszolgáltatottá is tesz, hiszen egyre több szálon kötődünk néhány felülethez. Éppen ezért érdemes időben lépni, és kihasználni az üzleti potenciálokat, de felkészülni arra is, hogy a függőséget csökkentsük.

Lévai Richárd, közösségi média specialista, RG Stúdió


Kapcsolódó cikkek:

További jegyzetek:


Ön szerint hogyan alakul a magyar reklámpiac 2022-ről 2023-ra?

Több mint 5 százalékkal növekszik 2022-hez képest

Kevesebb mint 5 százalékkal növekszik 2022-hez képest

Körülbelül a 2022-es szinten marad

Kevesebb mint 5 százalékkal csökken 2022-hez képest

Több mint 5 százalékkal csökken 2022-hez képest

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!