mediainfo - Médiások médiája
hírek | interjúk | jegyzet | tanulmányok | terminológia | karrier | képtár | videótár
Televízió Sajtó Outdoor/indoor Interaktív- és mobilmédia Mozi Rádió Média Hirdető Gazdaság Egyéb Ügynökség Integrált marketingkommunikáció Kutatás Médiastílus News in English

Ihász Ingrid (Rabbit)
MEC
digitális vezető


szakmai partnereink:kommunikációs partnereink:
newsAgent hírfigyelő rendszer
Reklamporta.hu
Observer.hu
SzP.hu
mti.hu
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés
A szellemi tulajdon kiaknázása növeli a vállalkozások piaci értékét
2023-06-29 11:46 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

A dubai jogrendszer optimális környezetet kínál a szellemi tulajdon bejegyzéséhez és hasznosításához.


Világszerte egyre több vállalkozás ismeri fel a szellemi tulajdon védelmének fontosságát, különös tekintettel a startupok és a tőzsdére lépő cégek esetében. Az átgondoltan kialakított szellemitulajdon-védelmi stratégia növeli a vállalkozások biztonságát és értékét, megsokszorozza a jövedelemtermelő képességüket, és jelentős előnyökkel jár a versenytársakkal szemben. Az Egyesült Arab Emírségekben a jogrendszer optimális feltételeket biztosít a szellemi tulajdon regisztrációjához, miközben a márkaértékelés és a hitelesítés szilárd alapot ad a fenntartható növekedéshez. Ezek az elemek együttesen járulnak hozzá ahhoz, hogy a vállalkozások erős alapokra építkezzenek, maximálisan kihasználva a szellemi tulajdonban rejlő gazdasági potenciált.

A szellemi tulajdon mint üzleti eszköz

A szellemi tulajdon védelme abban segíti a vállalkozásokat, hogy jogi úton védjék meg az értékes vagyonelemeiket, mint például a domainnevet vagy más szellemi eszközöket attól, hogy mások jogellenesen eltulajdonítsák azokat. Ennek első lépése a szellemi tulajdon biztonságba helyezése. Ehhez minden kulcsfontosságú eszközt ajánlott levédetni és egy jogi vagy magánszemély neve alá helyezni. Fontos, hogy a valós tulajdonos neve szerepeljen a dokumentumokon, mert csak így garantálható a teljes védelem. A jogi személyként levédett szellemi tulajdon esetén megsokszorozható a jövedelemtermelő képesség és a biztonság, mivel így a cég mögött álló magánszemélyek függetleníthetők a vállalkozás tevékenységétől. Az átgondoltan kialakított szellemitulajdon-védelmi stratégia hosszú távú versenyelőnyt biztosít a piacon.

A szellemi tulajdon megfelelő védelme és hasznosítása alapvető fontosságú a vállalkozások sikeressége szempontjából. Azok a cégek, amelyeknek a szellemi értékei biztonságban vannak, és azokat bölcsen használják fel, képesek a folyamatos növekedésre és a profit maximalizálására. Ez nemcsak a már meglévő vállalkozások számára fontos, hanem a startupok és a frissen tőzsdére lépő cégek számára is. A startupok számára a szellemi tulajdon védelme azért kulcsfontosságú, mert megóvhatja őket attól, hogy a tulajdonjog az akaratuk ellenére más kezébe kerüljön vagy egy nagyobb cég felvásárolja őket. A tőzsdére lépő vállalkozások esetében pedig azért előnyös, mert megakadályozhatja, hogy a szellemi termékek hozzáférhetők legyenek a tőzsdén keresztül.

Az átgondolt franchise-stratégia növeli a márka biztonságát és értékét


Az egyik legmegbízhatóbb és leggyakoribb módszer a szellemi tulajdon pénzügyi hasznosítására a franchise rendszerben történő együttműködés. A márka használatáért cserébe a franchise partner egy előre meghatározott összeget, illetve a márka használatából eredő jövedelem bizonyos százalékát fizeti rendszeresen a brand tulajdonosának. Ha a megállapodásban rögzített összeg nem érkezik meg, a szellemi tulajdon birtokosa azonnal visszavonhatja a kizárólagosságot.

A franchise rendszerben történő együttműködés egy biztonságos és jövedelmező módszer a szellemi tulajdon hasznosítására, ami egy lépésben növeli a márka értékét és biztosít komoly versenyelőnyt a piacon. A márka kizárólagos használati jogának átadásával a már stabilan működő vállalkozások és a startupok is könnyebben terjeszkedhetnek nemzetközi piacokra, miközben a helyi partnerek is profitálhatnak a már bevált üzleti modellekből.

A márkaértékelés és hitelesítés vonzza a befektetőket

A kisvállalkozások számára gyakran kihívást jelent a befektetők meggyőzése. Nem mindig látszik ugyanis egyértelműen, hogy miért érdemes támogatásban részesíteni őket. A márkaértékelés és a hitelesítés olyan eszközök lehetnek, amelyek hozzájárulnak a vállalkozás értékének és piaci pozíciójának növeléséhez, melynek következtében a kisvállalkozások esélyt kapnak arra, hogy egyenrangú partnerei legyenek a nagyobb cégeknek.

A márkaértékelés egy összetett folyamat, amely a márka potenciális jövedelemtermelő képességét veszi figyelembe. A márka értékét egy komplex közgazdasági modell segítségével határozzák meg, ami a jövőbeni bevételáramlások jelenértékén alapul. Bár az így kapott szám jelentős kiindulási pont, a befektetők bizalmának elnyeréséhez a márka értékének hitelesítése is szükséges. A hitelesítést olyan céggel érdemes elvégeztetni, amely nemzetközi szinten is elismerést élvez. A nemzetközi könyvvizsgáló cégek által elfogadott tanúsítás előnyös pozícióba helyezheti a vállalkozást a befektetői piacon.

A szellemi tulajdon megfelelő kezelése elengedhetetlen a vállalkozások hosszú távú sikeréhez, legyenek azok startupok, frissen tőzsdére lépő cégek, vagy már régóta működő vállalkozások. A dubai jogrendszer optimális lehetőségeket biztosít a szellemi tulajdon biztonságos bejegyzésére és hasznosítására. A megfelelő stratégia kialakítása és az adott jogi környezetben való helyes navigáció azonban komplex és sokrétű feladat, amihez a BEACON AL MANAL LLC professzionális segítséget kínál.

Szabó Kinga, a dubai vállalkozásalapítási szakértő, a BEACON AL MANAL LLC tulajdonosa


Kapcsolódó cikkek:

További jegyzetek:


Mikor olvasott utoljára (papíralapú) könyvet?

Most is olvasok.

Egy hete.

Egy hónapja.

Néhány hónapja.

Egy éve, vagy régebben.

Hír küldése
Küldjön nekünk Ön is híreket! Kattintson a fenti linkre!