Miből ered a stressz a közösségben?
2019-07-26 17:01 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

Majdnem mindenki találkozott már azzal az érzéssel, amikor egy közösségbe érkezve egyszerre érzett kellemes bizsergést és örömet, hogy ott lehet, de titkon jelen volt a stressz és a bizonytalanság érzése is.

Íme néhány ismerős mondat, ami a legtöbbünk fejében megfordul ilyenkor
 
  • Vajon befogadnak a többiek a társaságba?
  • Mit gondolnak rólam magukban?
  • Örülnek majd annak, hogy én is a közösség része vagyok?
  • Elfogadnak, szeretnek engem?


Mivel ez a legtöbbünk fejében megfogalmazódik, ha egy új társaságba kerül, ezért kifejezetten érdekes végiggondolni, hogy honnan is ered ez a kishitűség, önbizalomhiány? Nagyon fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy az ilyen kérdésekre mindig tudjuk a választ, így nem kell mást tennünk, mint megfelelő módon magunkba nézni és megtalálni a dolgok nyitját.

Ha nem vagyunk tisztában azzal, hogy honnan erednek ezek a kérdések, és milyen szerepet töltenek be az életünkben, akkor az könnyen kihathat a különböző emberi kapcsolatainkra, anyai szerepünkre vagy akár az egész életünkre.

Honnan ered?

Fontos, hogy visszavezessük már fejlődésünk egészen korai szakaszához, ha igazán hiteles választ szeretnénk találni.

A többségünknek az első és igazi közösség az óvoda, ahová bekerül, mint gyerektársaságba. Ilyenkor számos nehézséggel kell megküzdenie mindenkinek, korától és habitusától függően.
 
  • Idegen mindenki, a gyerekek, az óvónő, és a közeg is furcsa, nem a megszokott otthoni légkör.
  • Kezelni kell az esetleges konfliktusokat, és jóval kevesebb figyelem jut egy gyerekre, hiszen 20-25 főre jut 2 óvónő és egy dadus.
  • Az otthonról hozott konfliktusokat is meg kell tanulni kezelni, hiszen gyakran jelenik meg ilyenkor a mellőzöttség, a kirekesztettség, feleslegesség érzése a gyermekben. Hiszen úgymond kitették a biztonságos otthoni körből, és bekerült egy idegen és szabályokkal teli közösségbe. Vannak gyerekek, akik ehhez könnyen alkalmazkodnak, míg másoknak sokkal több idő kell a feldolgozásra.


Ebből adódóan gyakran megjelenik az elutasítottság érzése, a nem megfelelő önértékelés, és kialakul az önbizalomhiány. Sőt extrémebb esetekben az önbecsülés hiánya is jelentkezik, nem beszélve az önmagunk iránt érzett szeretetről.

Éppen ezért fogalmaztunk úgy, hogy nagyon fiatal korig vissza lehet vezetni a rosszul berögzült mintákat, amik könnyen gátként funkcionálhatnak a közösségbe való beilleszkedéskor.

A Theta Healing ennek a megismerésében és hatékony kezelésében segít, hiszen megismerjük a probléma valódi okát, és nem tüneti kezelésbe kezdünk, hanem a feltárt okokat próbáljuk meg orvosolni.


(x)