Az aknés bőr és a hegek (x)
2021-04-20 10:14 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

Az akné néha csak kis kellemetlenséggel jár. Viszont vannak esetek, amikor az aknénak komolyabb következménye is lehet, például heges marad a bőr. Mit tegyünk ilyenkor?


A pattanások kialakulása

Először ismerjük meg a pattanások kialakulásának hátterét. Az akné a bőr faggyúmirigyeivel függ össze. A faggyútermelés a bőr természetes működésének következménye. Előfordul azonban, hogy a kivezetőcső hámjának elszarusodása következtében a faggyúmirigyek felső nyílása eltömődik. A serdülőkorra kifejezetten jellemző ez a jelenség, hiszen ekkor hormonális és egyéb változások mennek végbe a testben. Ezek a változások pedig látványosan kihatnak az arcbőrre.

Persze nem csak kamaszkorban lehet jellemző a túlzott faggyútermelés, mely akkor okoz gondot, ha ez a folyamat gyulladáshoz vezet.

A pórusok eltömődésének eredménye egy bizonyos fajta baktérium elterjedése, amely gyulladást okoz. Ebből lesznek a pattanások. Ha nem megfelelően kezeljük a kialakult helyzetet, akkor könnyen felülfertőződik a bőr. Ekkor nagyobb gyulladásos felületek keletkeznek, melyek elmúlása hegesedéssel járhat.

Az aknés bőr kezelése

A pattanások kialakulása a kamaszkori változások mellett a stresszre, keringési zavarokra, emésztési problémákra vagy épp vitaminhiányra is visszavezethető.

Ezért a megelőzéshez és a kezeléshez a megfelelő táplálkozás is hozzátartozik. Az aknés bőr kezeléséhez érdemes kozmetikus is felkeresni. Emellett megfelelő bőrápolási rutint is ki kell alakítanunk.

A nem megfelelően kezelt aknés bőr állapota súlyosabb, hiszen egyenetlen bőrfelszín alakul ki. Ennek az az oka, hogy a bőr elfertőződött. Ilyenkor az apró, úgynevezett mikrogyulladásokból komolyabb gyulladások alakulnak ki. Az ilyen felülfertőzést pedig antibiotikumokkal és fertőtlenítőt tartalmazó szerekkel szokták kezelni.

Mit tegyek, ha nyoma maradt?

Előfordul, hogy a felülfertőzött akné helyén heges marad a bőr.

Ebben az esetben is van megoldás. Érdemes kifejezetten erre specializálódott bőrgyógyászhoz fordulni. A szakemberek a nem túl mély hegek esetén a hámlasztást szokták javasolni. A hámlasztás lehet gyümölcssavas hámlasztás, kémiai hámlasztás vagy épp bőrfelületi hámlasztás. A rendelőben vagy akár a bőrgyógyász tanácsai alapján otthon is végezhető ez az enyhe beavatkozás. Azonban figyelni kell a higiéniára.

Komolyabb hegek esetén a lézeres kezelést szokták javasolni a bőrgyógyászok, bőrsebészek. Ennél az eljárásnál 7-10 napot kell várnunk az eredményre. A lézeres kezelés során megszabadulunk a legfelső hámrétegtől, a gyógyulás során pedig új, egyenletesebb réteg alakul ki a helyén. Emellett a nem teljesen fájdalommentes, de hatékony lézerkezelés feszesít is.

Előfordul, hogy csak az injekciós kezelés segíthet rajtunk. Erre akkor kerül sor, ha nagyon sérült, erősen heges bőrfelületről van szó. Ez a módszer kellemetlenül hangzik, de nagyon hatékony.