Különbségek a dízel motorolajok között (x)
2021-05-19 08:32 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

Hasonlóan a benzines motorokhoz, a dízel motorolaj is igen fontos szerepet tölt be a gépezet működésében.

Megakadályozza a fémfelületek egymáson való súrlódását, elvezeti a működés közben fellépő hőt, valamint az oxidációt is minimalizálja. Na de mégis mi a különbség a rengeteg típus között?

Ásványi vagy szintetikus

A legalapvetőbb különbség a felhasznált alapolajnál keresendő. Lehet ásványi vagy kőolajból készült, illetve szintetikus eredetű. Az ásványi alapú olajok már generációk óta a legnagyobb népszerűségnek örvendenek. Remekül megvédik a motort, azonban bizonyos területeken hiányosságot szenvednek.
Mivel szerves eredetű, a kőolaj elkezd lebomlani és oxidálódni 450 Celsius-fok fölött. Ezáltal nő a kopás, illetve a lerakódás kialakulásának kockázata. Az alacsony hőmérséklet sem ideális, ugyanis az így megvastagodó olaj problémát okozhat hidegindításnál.

Az oxidáció elősegíti az olajiszap kialakulását is, ami eltömődésekhez vezethet.

A szintetikus olajokat először vadászgépekben alkalmazták. Azonban előnyös tulajdonságai révén egyre népszerűbb lett a személygépjárművek esetében is. Mivel gyártásuk teljesen mesterséges, a molekuláris szerkezet teljesen egységes.

Azonban a tökéletes gyártási folyamat következménye a magasabb ár is. A művelet jóval bonyolultabb a hagyományos módszernél, ezért akár a kőolaj három-négyszeresébe is kerület. Ellensúlyozandó azonban, hogy ritkábban kell cserélni.

Összességében azonban jóval előnyösebb a szintetikus motorolaj, ugyanis szélsőséges körülmények között is jobb hatásfokkal működik, hiszen sem a magas hőmérsékleti bomlástól, sem az alacsony hőmérsékleti sűrűsödéstől nem kell tartanunk.

Az egységes molekulaszerkezet teljes körű védelmet nyújt kopás ellen hőmérséklettől függetlenül. Ennek következtében az iszapképződés is sokkal ritkább.

Viszkozitás

Nagy különbségek lehetnek egyes motorolajok viszkozitása között is. Ezt általában a csomagolás címkéjén jelölik, mint 10W-40 vagy 5W-30. Ez egy nagyon lényeges érték.

A vékonyabb, azaz kevésbé viszkózus motorolajok elősegítik a gyorsabb áramlást indításkor, ezáltal megelőzve a fém alkatrészek egymáson való súrlódását. Mindemellett az üzemanyag-takarékosságban is jelentős szerepet játszanak.

Azonban azt érdemes szem előtt tartani, hogy a régebbi motorok számára nem megfelelőek a modern, vékony olajok. Ezek a típusok a jelenlegi járművek igényeihez és képességeihez lettek tervezve.

Specifikáció

Ami pedig talán a legfontosabb, az a specifikáció. Minden autó számára van egy előírt specifikáció, ami meghatározza, hogy mely kenőanyagok használatát hagyja jóvá a gyártó.

Az előírás tartalmaz minden olyan elvárást és tulajdonságot, ami jelentős lehet a motor működését tekintve. Ha nem követjük a gyártó javaslatát, könnyen előfordulhat, hogy a jármű nem fog
megfelelően működni, hosszú távon pedig akár károsodhat is.

Ha esetleg további kérdése lenne, hogy autójához milyen olaj a legmegfelelőbb, az OlajShop.hu munkatársai szívesen segítenek, kínálatukban pedig a különféle kenőanyagok mellett olajszűrők, valamint egyéb kellékek és alkatrészek széles kínálatát is megtalálja!