Hogyan érdemes kidolgozni a történelem érettségi tételeket? (x)
2021-05-26 06:17 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

Mindegy, hogy egyetemisták vagyunk, esetleg érettségire készülünk, tételek elkészítésére mindig szükség van.

Nincs ez másként a történelem érettségi tételek esetében sem, amelyeket tökéletes koncentráltsággal érdemes elkészíteni, hogy minden információ pontos legyen. De vajon hogyan érdemes nekiállni? Ebből a cikkből minden kiderül!

Történelem érettségi tételek

Egy jól kidolgozott tételsorral szinte gyerekjáték lesz a felkészülés az érettségire. Azonban, ha nem fordítunk kellő időt arra, hogy megfelelően megfogalmazzuk azokat, akkor nagy gondban is lehetünk a szóbeli idején.

A történelem érettségi tételek esetében segítségül hívhatjuk a Rubicon Történelem Érettségi Mesterkurzust is, amely lehetőséget kínál azok számára, akiknek már csak kevés idejük maradt a felkészülésre. Itt megkaphatjuk az összes feladat előre kidolgoztt vázlatát, amelynek segítségével jóval egyszerűbben készíthetőek el a tételek. Mindemellett komplex lexikai gyűjteményt, tárgyi tudást mérő online teszteket és próbaérettségit is kapunk. Ennek köszönhetően pedig garantált a siker a szóbelin.

Vázlatos vagy részletes tétel a jobb megoldás?

Felvetődhet a kérdés, hogy vajon szóról-szóra leírva jobb-e megtanulni a tételt, esetleg részletes vázlatot írva könnyebb a felkészülés. Van, aki az egyikre, van olyan, aki a másikra esküszik, egy biztos, a tanulás hatékonysága nem ebben rejlik. Van pár olyan tényező, amely jobban befolyásolja a sikert. Egy jól megfogalmazott és kidolgozott tétel akkor lesz tökéletes, ha azt mi magunk könnyen és egyszerűen tudjuk használni.

Éppen ezért mindegy, hogy valaki kézzel készíti el azokat, esetleg a begépelt változatot nyomtatja ki. A lényeg tehát a használhatóság, nem pedig az, hogy mennyire részletes és milyen formában kerül papírra.

Fogalmak meghatározása

A tanulás során sokat segíthet, ha az információkat nemcsak az eredeti szövegben való feltűnésük sorrendjében tanuljuk meg, hanem megpróbáljuk logikailag egymáshoz kapcsolni őket. Ennek köszönhetően jóval több dolgot tudunk megjegyezni egyszerre, hiszen az adatok és a fogalmak összefüggésben vannak egymással. Éppen ezért, ha a vizsgán nem jut eszünkbe egy-egy meghatározás, akkor a kapcsolódás miatt nagyobb eséllyel eleveníthetjük fel az emlékeket.

Használjuk színeket a tételek kidolgozásához!

Ki ne szeretne színes lapokról tanulni? A különböző színkódok ugyanis rengeteget segíthetnek az információk elsajátítása során. Ezt a technikát érdemes már a jegyzetelés során is használni, de a tételek kidolgozásához is használjuk piros, kék, zöld és egyéb árnyalatokat.

Az egyes színekhez kapcsoljuk hozzá az évszámokat, fogalmakat, földrajzi vagy személyneveket. Így sokkal gyorsabban juthatnak eszünkbe adatok és információk.

Pirossal jelölhetjük meg a fontos dolgokat, amikre mindenképpen szükségünk lesz, zölddel jöhetnek a meghatározások, kékkel az évszámok, lilával pedig a földrajzi helyszínek.

Ezek segítségével jóval hatékonyabb lesz a felkészülés a történelem érettségire!