Napelem újrahasznosítása 45 másodperc alatt (x)
2021-08-16 09:05 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

Szerinted mi történik a napelemekkel az életciklusuk végén? Újrahasznosítják őket, vagy egyszerűen a kukába kerülnek? Van egy nagyon jó hírünk.

A napelemeket szinte teljes mértékben újra lehet hasznosítani, és nemcsak egy eljárás van. A La Mia Energia akár 45 mp alatt is újra tud hasznosítani egy napelem panelt. Ráadásul számos kutatócsoport dolgozik világszerte az újrahasznosítás hatékonyabbá tételén.

A világ egy nagy változás előtt áll. Az energiahálózat decentralizációja a küszöbön áll, és nekünk az a dolgunk, hogy minél nagyobb mértékben azonosuljunk a szemlélettel, és elkezdjük alkalmazni az új, napelemes technológiát.

Hazánkban is érzékelhető a változás?

Igen, nagymértékű előrelépés tapasztalható Magyarországon, főleg az elmúlt két évtized távlatában. Az otthonfelújítási program és az ösztönző támogatások részben az energiafüggetlenség biztosítását célozzák meg. Ha minden magyar háztartásban működne egy átlagos teljesítményű napelem rendszer, az akár a felére csökkenthetné Magyarország teljes fosszilis energiahordozó igényét.

Ennek a változásnak a mozgatórugója az egyre növekvő napelem forgalmazó és szolgáltató cégek száma, melyek között a Wagner Solar Hungária kiemelkedő helyet tölt be. A napelemes és akár újrahasznosított anyagokból készült rendszerek nemcsak a pénztárcánk és a pénzspórolás terén fejtik ki nagyszerű hatásukat, hanem a fenntartható jövőhöz is hozzájárulnak.

Ha szeretnél részt vállalni a fejlődésben és azt akarod, hogy az utódaidnak is legyen lehetősége egy jobb életre és egy szebb világ megépítésére, akkor tedd meg az első lépést. Szakembergárda segítségével felszerelt napelem rendszerre van szükség, mégpedig minél többre.

A szakosodott cégek által megvalósított projektekre kiterjedt garanciát és akár teljesítménygaranciát is vállalnak a napelemek teljes élettartamára. Ez kellő biztonságot ad a befektetőnek, azaz neked. Kérj ajánlatot napelem rendszerre a Wagner Solar Hungáriától, amely segítségével biztonságos és fenntartható jövőt építhetsz magadnak.

Az életciklus lejártával mi lesz a napelemekkel?

Először is, a napelem technológia nemcsak a jövő generációinak hoz hasznot, hanem az egyre rövidülő megtérülési idő miatt már a mi életünkben is megteszi hatását. A napelemek egyre hatékonyabbá váltak az évek során.

Az ellátási lánc integrációja még nem mondható teljesnek, de az újrahasznosított napelemek, cellák már 95%-ban visszajutnak alapanyagként a gyártókhoz.

Bízhatunk az újrahasznosítás és a napelem technológia fejlesztésén dolgozó több százezer kutató munkájában. A franciaországi újrahasznosító üzemek már 2012 óta túlteljesítik a minimum 85%-os újrahasznosítási arányt. Jelenleg magas frekvenciájú szétválasztással, mechanikai szelekció segítségével, olvasztással oldják meg a cellák építőelemeire bontását.

Az újrahasznosított anyagokból épített napelemek jelenleg kb. 70% teljesítményt érnek el az új panelekhez képest. Ez azt jelenti, hogy még van hova fejlődni, azonban a jövő reménykeltő, és bízhatunk a tudományban és technológiai fejlődésben.