Mire figyelj oda burkolat vásárlása előtt? (x)
2021-08-16 10:45 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

A tökéletes árnyalatú és formájú járólap és az ehhez remekül passzoló csempe megtalálása nemcsak esztétikai szempont, hanem élményt is jelent az itt tisztálkodók számára.

Fontos továbbá, hogy időtálló és ellenálló legyen, így hosszú távon nyújthat biztos alapot a fürdőszobában.

Ebben a cikkben kifejtjük, hogy mire érdemes odafigyelni a burkolat kiválasztása előtt.

Milyen szempontokat szükséges figyelembe venni?

Amikor a fürdőszoba felújításába kezdünk, sok apróságot kell alaposan megfontolni. Rendkívül sokat számít a helyiség stílusa, a berendezés tartóssága és persze a burkolólap megfelelő típusának megtalálása.

Burkolatvásárlásnál a méret a lényeg!

Amikor járólapot vagy csempét választunk, akkor érdemes szakember segítségét igénybe venni. Az adott helyiségnél ugyanis nem árt figyelembe venni, hogy mekkora területet szeretnénk átalakítani. A szükséges anyagból ugyanis nagyon nem mindegy, hogy milyen nagy mennyiséget szükséges beszerezni. Ne feledkezzünk meg továbbá a listellokról és a dekorlapokról sem, amelyek szintén felkerülnek majd a falra.

A Mozaikkerámiánál történő burkolatvásárlás esetén érdemes a kiszámított mennyiségnél 10%-kal többet beszerezni, hiszen akadhat törési veszteség is, amit pótolni kell. Nem árt tisztában lenni azzal sem, hogy mindegyik lapnak van egy tényleges és egy névleges mérete is. A kettő között ugyanis van egy kis eltérés, amit érdemes belekalkulálni, hiszen ez szabványszerűen megengedett.

Fontos a kopásállóság!

Nem árt továbbá a helyiség forgalmának és igénybevételének megfelelő kopásállósággal ellátott darabot választani. A modelleket egy PEI számmal látják el, ami a különféle minőséget jelöli. A PEI 1-et javasolják a kevésbé használt helyiségekbe, míg a PEI 5-öt akár áruházakban, de még garázsokban is lehet alkalmazni. A fürdőszobába általában PEI 2-es és 3-as javasolt, hiszen ezek már bírják a megpróbáltatásokat is.

Csúszásmentes burkolatok

A nedves helyiségekben, így a fürdőszobában is kiemelten fontos, hogy a járólap csúszásmentes legyen. Ezt a legtöbb kivitel dobozán fel is tüntetik, amelynek értéke R9 és R12 között található. Az előbbi általános felhasználásra lett kitalálva, így díszíthetjük vele a lakásokat, irodákat és iskolákat. Ezzel szemben az R12-es maximális csúszásmentességet biztosít, így kiválóan alkalmas nagy biztonsággal ellátott területekre, mint például egy ipari konyha vagy a gyárak vizesebb részeire.

Mire figyeljünk a burkolat lerakása előtt?

Persze, amint megvan a megfelelő csempe, nem szabad azonnal fejjel a falnak menni. Bár pénzügyileg jóval kedvezőbb, ha mi magunk próbáljuk meg lerakni a burkolatot, egy időtálló alaphoz nem árt szakember segítségét igénybe venni. A burkoló valószínűleg sokkal esztétikusabban végzi el a munkáját, ráadásul öt év jótállást köteles vállalni az általa letett járólapra. Ő nem fog megfeledkezni a minőségi aljzatról sem, illetve tudni fogja az ideális hőmérsékletet is annak lerakására.