A pasik kedvence: az indusztriális stílus (x)
2021-10-20 09:42 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

Karakteres, maszkulin, tágas és modern. Az indusztriális, vagyis az ipari stílusról azonnal ezek a jellemzők jutnak az eszünkbe.

Kezdetben a kényszer szülte ezt a megoldást, később már kifejezetten keresetté váltak az ipari épületekből átalakított lakások, amelyek most már népszerű lakberendezési stílussá váltak. A DODO csapata bemutatja, hogy mit érdemes tudnod az indusztriális stílusról és mi jellemző rá.

Mit jelent az indusztriális vagy ipari stílus?

Az indusztriális stílus akkor jött létre, amikor a használaton kívüli gyár- és raktárépületeknek új funkciót találtak ki. Az elképzelés az volt, hogy lakásokká (loft) alakítsák át őket. Viszont egy gyárnak, üzemnek megvannak a sajátosságai, pl. egybefüggő terek, nincsenek elrejtve a vezetékek, a falon és padlón vagy nincs burkolat, vagy merőben más, mint egy átlagos lakás esetében. Semmi járólap, semmi szalagparketta. Szóval a nyers erő jellemzi.

Ezeket a karakteres jellegzetességeit az épületnek nem hogy meghagyták, hanem most már rá is erősítenek, hogy még hangsúlyosabb és látványosabb legyen ez a típusú otthon.

Honnan ered a loft lakás?

Talán a szintén művészek lakta párizsi padlásszobák voltak az előfutárai. A 19. század amerikai, párizsi művészek igénye megnőtt a tágas és világos terek iránt, ami az alkotáshoz is nélkülözhetetlen volt és az elkészült művek tárolására is nagyon jól jött. Később Angliában terjedtek el, majd végül az 1970-es években lakóövezetté nyilvánították ezeket a területeket. Ezzel megnőtt a kereslet az ilyen jellegű loft lakások iránt, a kis pénzű művészeknek máshol kellett otthont találniuk. A loft lakások meglehetősen népszerűek lettek, általuk virágzott fel egy-egy lelakottabb környék, mára pedig külön irányzattá nőtte ki magát a 'loft életforma'.

Hogyan érvényesítsd a saját lakásodban az ipari stílust?

Az ipari stílus egyik fő megkülönböztető jegye, hogy nem osztja fel a hatalmas területet több, kisebb helyiségre. Még a hálórészt is csak jelzésértékkel különíti el. Ha neked erre mégis igényed van, az üveg tolóajtókkal könnyen elszeparálható majd újra egybenyitható egy-egy zóna.

Nagy belmagasság jellemzi, amihez hatalmas ablakok társulnak. Az ablakokra nagyon ritkán kerül függöny vagy árnyékoló. A falburkolat vakolatlan tégla, a padló vagy beton vagy hajópadló.

A csövek itt nincsenek elrejtve, általában a mennyezeten futtatják őket. Ezért minden fémes kiegészítő jól mutat: a vékony huzalon lógó lámpa a mennyezetről vagy egy falra szerelt, már nem használt bicikli. Bútorok tekintetében a robusztus, letisztult, funkcionális darabok vannak előtérben. Nyugodtan válogathatsz a modern és klasszikus bútorok közül, mert jól kiegészítik egymást.

A DODO webáruház modern, minőségi étkezőszék és loft stílusú bútor kínálatát mindenképpen érdemes megnézned, ha magadénak érzed ezt az irányzatot.