Hogyan termelj kevesebb szemetet a munkahelyeden? (x)
2021-12-28 09:31 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

Lehet, hogy az otthonodban egyre nagyobb teret engedsz a zöld és környezettudatos megoldásoknak?

Például szelektíven gyűjtöd a szemetet vagy környezetbarát mosószert használsz, de mi a helyzet például a munkahelyeden? Ha ott még nem sikerült redukálni a hulladéktermelést, akkor adunk pár tippet!

A kávéval kapcsolatos ügyek

Ha nálad sem telhet a munkanap kávézás nélkül, akkor ideje végiggondolni, hogy hogyan lehetnél ezen a téren is tudatosabb. Hogyha szerencsés vagy, akkor van a munkahelyeden egy konyha kávéfőzővel, és mindenki a saját csészéjét használja.

Ha viszont nem ilyen felszerelt, és csupán egy kávéautomata áll rendelkezésre, akkor naponta rengeteg papírból vagy műanyagból készült pohár és keverőpálca végzi a szemetesben.

Te ne állj be a sorba! Ha van a gépen van olyan opció, hogy pohár nélkül is tud kávét adni, akkor használd a saját csészédet, amit beteszel a kiadónyílásba, így a kávé abba folyik, és nem kell eldobható poharat használni!

Hogyha pedig a munkahelyi büfében szoktál kávézni, akkor készíts be a táskádba egy zárható kis dobozban cukrot vagy édesítőt, így kedvesen visszautasíthatod a kávé mellé kínált tasakos cukrot.

Azonban ennél is jobb megoldás, ha otthonról viszed magaddal a kávét egy termoszban. Ezzel ráadásul nemcsak a bolygónak, hanem a pénztárcádnak is jót teszel, hiszen sokkal olcsóbb otthon kávét főzni, mint a munkahelyeden vásárolni.

Az ebéddel kapcsolatos gondok

Sajnos csak keveseknek adatik meg olyan hosszú ebédszünet, hogy beülhessenek valahova enni, így a többségnek marad az otthonról hozott ételcsomag, a rendelés, vagy az elviteles vásárlás.

Ezekhez azonban szükséges valamilyen csomagolóanyag, ami az étkezés végén a szemetesben végzi. Az úgynevezett zero waste megoldás az, ha otthonról viszel magaddal tízórait és ebédet. Néhány egészséges hozzávalóból készült, ízletes szendvics például kellően laktat, és elég lendületet ad a munkaidő végéig.

De felejtsd el az alufóliát, a papírszalvétát és az egyéb, egyszer használatos csomagolóanyagokat! Használd a környezetbarát, textilből készült szendvicscsomagolókat, amiket a Komforte.hu oldalán is megtalálsz!

Válassz az egyszínű, vagy mintás darabok közül! A puha anyagba könnyedén becsomagolhatod a szendvicseket, a tépőzárral pedig rögzítheted. A kendők moshatóak, így rengeteg csomagolóanyagot kiválthatsz velük. Ez az irodai étkezés legstílusosabb és legfenntarthatóbb módja.

Italok


Ideje felhagyni az italautomatákból és a büféből való italvásárlással, mely után rengeteg PET-palack marad! Vásárolj inkább egy üveg, vagy BPA-mentes műanyag kulacsot, és töltsd meg otthon valamilyen egészséges innivalóval!

Nyárra jó választás lehet egy friss, citromos limonádé, télen pedig jöhetnek a szívet melengető fűszeres teák. Ha megelégszel a sima vízzel, akkor érdemes egy vízszűrős kulacsot beszerezned, így tisztított, mellékízektől mentes csapvízzel olthatod a szomjadat.