Mindent a kábítószer-kereskedelemről (x)
2022-05-26 17:13 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

A kábítószer-kereskedelem az úgynevezett tudatmódosító szerek haszonért való árusítását jelenti.

A Btk. szigorúan bünteti a kábítószerrel való bárminemű adásvételi tevékenységet, akár életfogytiglani börtönbüntetés is járhat érte.

Kábítószer-kereskedelem vádja esetén számtalan szempont közrejátszhat. Az ítélet és az eljárás menete függ a kábítószer mennyiségétől, kínálatának körülményeitől, valamint a kábítószer szakértői vizsgálatától is.

Amennyiben a Te családodat vagy környezetedet is közvetlenül érinti a kábítószer-kereskedelem, látogass el Dr. Janklovics Ádám védőügyvéd oldalára. Tudj meg többet a drogkereskedelemről, vagy vedd igénybe a büntető- és védőügyvéd kiemelt segítségét!

Mi számít kábítószer kereskedelemnek? Mire számíthatunk, ha tudatmódosító szereket kínálunk, adunk át, vásárolunk, szállítunk, árulunk?

A kezdeti lépések és következményeik

Kábítószer-kereskedelemnek önmagában nem nevezhetjük a szerek egyszerű felajánlását. A tudatmódosító szerek használatára való buzdítás önmagában még nem minősül törvényszegésnek, amennyiben mindez az említett anyagok felkínálása nélkül történik. Ez a szituáció, bár hivatalosan nem követünk el bűncselekményt, sok esetben a kábítószer-kereskedelem alapját képezheti.

A kábítószer "átadás", bár egyelőre ez sem minősül a szó szoros értelmében vett kereskedésnek, mégis büntetendő cselekmény. Ilyen esetben az anyag megszerzésekor maga az átvevő is kábítószer birtoklásáért felelősségre vonható.

A kábítószer kínálása és átadása még önmagában nem elég a kábítószer-kereskedelem vádjához. Ez a szakasz a tudatmódosító szerek egy vagy több személyhez való közvetett eljuttatásával, vagyis forgalomba hozásával kezdődik.

A kábítószer forgalomba hozása

A forgalomba hozás, azaz a tudatmódosító szerek egy, vagy több személyhez való eljuttatása, azaz szállítása és elosztása már kábítószer-kereskedelemnek számít. Ez a folyamat magába foglalhat minden olyan tevékenységet, amely révén a kábítószer bekerülhet a kereskedelmi forgalomba.

A forgalomba hozás merőben eltér a kábítószer átadástól. Az utóbbi az anyag első kézből való közvetlen, kéz a kézbe történő "átadását" jelenti. A kábítószer forgalomba hozásánál már bonyolultabb a helyzet.

Forgalomba hozásról akkor beszélhetünk, ha az anyag vagy anyagok továbbítása több, egymáshoz szorosan kapcsolódó résztevékenységből áll össze. Például a szerek másodkézből való vásárlása, szállítása, elosztása.

A kábítószer-kereskedelem

A kábítószer-kereskedelem a legtágabb elkövetési magatartás. Magába foglal minden olyan tevékenységet, amely hozzájárult az anyag viszonteladóhoz vagy fogyasztóhoz való eljuttatásához.

A kábítószer-kereskedelem egyértelműen a rendszeres haszonszerzésre alapul, amelynek bármely résztvevője felelősségre vonható a bíróságon.