Hangoskönyvek a kezdetektől napjainkig (x)
2022-06-14 09:18 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

A hangoskönyvek egyre népszerűbbek: a hagyományos könyvek mellett - vagy éppen helyett - mostanában sokan választják ezt a formátumot, ha művelődni szeretnének.

Szerencsére ma már bárki számára elérhetők ezek a termékek, de hosszú út vezetett idáig.

Mi az a hangoskönyv?

Mindenekelőtt azt érdemes tisztázni, hogy egyáltalán mi az a hangoskönyv, ám ez nem is olyan egyszerű feladat. A hangoskönyvnek ugyanis sokféle definíciója létezik, és a technika folyamatos fejlődésével a fogalom is bővülni fog.

Pár évvel ezelőtt még csak CD-n voltak kaphatók hangoskönyvek, ma pedig már az internetről is letölthetőek pár kattintással. Sőt, 2019 májusában megjelent Magyarország első hangoskönyv applikációja, a VOIZ is, amely egyre népszerűbb a felhasználók körében.

Kezdetben csak irodalmi művek, regények, versek, novellák kerültek felolvasásra, ám napjainkban már üzleti könyvek, motivációs előadások, meditációk is elérhetők a hangoskönyvek között.

Eredetileg az úgynevezett "beszélő könyvek" a vakok számára készültek, mostanra viszont bárki számára hozzáférhetők a hangzó anyagok. Látszik tehát, mekkora fejlődésen ment keresztül ez a műfaj.

Az első hangoskönyvek

Hazánkban az első hangoskönyvek az 1930-as évek közepén jelentek meg. Szomorú tények indokolták a hangzó könyv létrejöttét: az első világháborúban rengeteg katona sérült meg, nagyon sokan megvakultak.

A hazatérő katonák egy érdekvédelmi szervezetet alapítottak a látássérültek számára, s összefogással elérték, hogy a kormány támogassa őket. Számukra készültek el az első hangoskönyvek: irodalmi művek felolvasásai, népszerű színészek tolmácsolásában.

Ekkor még beszélő könyveknek nevezték az elkészült műveket, és más nem is fért hozzájuk, csak a vakok és gyengénlátók.

Később a felolvasott, rögzített irodalmi alkotások iskolákba, könyvtárakba is eljutottak tanítási célokat szolgálva. A kompakt lemezeken meghallgatható művek sok esetben segítettek az olvasás népszerűsítésében is.

A hangoskönyv fejlődése folyamatos

Amikor a lemezeket a magnókazetta kezdte felváltani, elkezdték a használni a hangoskönyv kifejezést azokra az alkotásokra, ahol színészek, előadóművészek olvasnak fel egy-egy művet.

1980-tól egyre népszerűbbé vált ez a műfaj, de igazán csak a CD-k megjelenésével lett ismert.

Egy újabb állomás 1994-ben volt, amikor is az amerikai Audio Publishers Association, a hangoskönyvipar non-profit kereskedelmi szervezete megalkotta a hangoskönyv kifejezést ipari szabványként.

A fogalom azóta közismertté vált, s ma már egyre nagyobb a könyvet hallgatók tábora. A VOIZ applikáció megjelenése pedig egyértelművé tette, hogy Magyarországon is nagy az érdeklődés a hangoskönyvek iránt.

Nemcsak tanulási célú felhasználása létezik a műfajnak, hanem elsősorban szórakoztatásra tervezték őket. Aki azonban önfejlesztésre, tudásának bővítésére szeretné használni a hangoskönyveket, az is megteheti, hiszen ebből a témakörből is egyre nagyobb a választék a hangzó könyvek piacán.