Itt a szúnyoginvázió! Hogyan tartsd távol a pimasz kis vérszívókat? (x)
2022-07-11 09:02 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

A nyár egyet jelent a kánikulával, a strandolással, a fagyizással, a nyaralással... és a szúnyogokkal is.

Márpedig nincs is annál bosszantóbb, mint amikor éjjel arra ébredsz, hogy viszkető csípések jelentek meg rajtad, melyek aztán napokig az őrületbe kergetnek.

Mielőtt azonban a rovarirtós flakon után nyúlsz, gondold végig, hogy valóban jót teszel azzal, ha vegyszerekkel fújod teli a lakást, amiket aztán te is belélegzel? Ezek a szerek igaz, hogy elpusztítják a szúnyogokat, viszont az emberi egészségre is ártalmasak, arról nem is beszélve, hogy a környezet számára is káros anyagokat tartalmaznak.

Ne aggódj, nem arra akarunk buzdítani, hogy mostantól el kell viselned őket, hanem mutatunk pár alternatív, természetes módszert, amivel nagyszerűen távol tarthatod őket az otthonodtól. Ha további hasznos tippeket is szívesen fogadsz, akkor pedig olvasgasd a Bien.hu háztartás rovatát!

Ecetes párologtatás

Az ecetre nem véletlenül mondják, hogy univerzális csodaszer, hiszen éppúgy használható vízkőmentesítésre, mint saláták ízesítésére, a különböző felületek fertőtlenítésére, és igen, még a szúnyogok ellen is bevethető!

Csak önts egy tálkába egy kevés ecetet, és tedd az ablakpárkányba - az apró vérszívók ki nem állhatják a szagát, így messziről elkerülik majd az otthonod. Ha azonban téged is zavar a jellegzetes illata, akkor használd olyankor, amikor nem tartózkodsz a helyiségben, vagy próbáld ki helyette a most következő egyéb módszereket.

Citrom és citromfű

A szúnyogok viszolyognak a citrom illatától, ez pedig egy igazi aduász lehet az ellenük való küzdelemben. Ha kertes házban élsz, akkor az ablak alá érdemes néhány tő citromfüvet ültetni, ha pedig társasházban, akkor tartsd cserépben az ablakpárkányon.

Mivel a szúnyogoknak igen kifinomult a szaglásuk, ezért már messziről megérzik majd az átható citromos aromát és elkerülik a környéket.

Ugyanilyen hatásos lehet a citrom frissen facsart leve is, amit akár spriccelős flakonból is eloszlathatsz az ablakok és ajtók környékén.

Illóolajok párologtatása

Az imént említett citrom illóolajként is hatásos lehet, akárcsak az eukaliptusz, amit szintén nem kedvelnek a szúnyogok. Használj párologtatót vagy aroma diffúzort, így a kellemes illat az egész lakást átjárhatja, és mindenhonnan távol tarthatja a vérszívókat, molylepkéket és még számos egyéb rovart, amik betévedhetnek a lakásodba.

Ám ügyelj arra, hogy csak 100% természetes illóolajat válassz, ugyanis a kényes szimatú szúnyogokat nem tudod becsapni a vegyileg előállított "mű" aromákkal.

Fokhagyma

Ha szabadtéren szeretnél védekezni a csípések ellen, akkor fogyassz fokhagyma tartalmú ételeket vagy fokhagyma kapszulát - ez utóbbi előnye, hogy a lehelleted nem lesz tőle hagymaszagú.

A szúnyogok ugyanis irtóznak tőle, ha pedig a véredben megérzik majd a fokhagyma aromáját, akkor messzire elkerülnek, és inkább más áldozatot keresnek maguknak.