Cselekedjünk hatékonyan a vakondhálók segítségével! (x)
2022-07-11 11:14 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

A kertek és füves területek tulajdonosai számára a vakondháló jó befektetés, hiszen köztudott tény, hogy egyetlen vakond is mekkora károkat képes okozni.

Cikkünkben bemutatjuk, hogyan tarthatjuk távol kertünktől a kellemetlen rágcsálókat!

Hogyan érdemes védekezni?

Sok kertész rémálmának számítanak a kertben felbukkanó vakondok, vakondtúrások. A vakond azonban védett faj, ezért nem szabad bántani őket, és nagy stressznek kitenni az állatokat. Így hát az állat épségének, a kert védelmének és a pázsit tökéletes állapotának megőrzésének egyik módja a vakondháló telepítése. A legtöbb esetben ezt a hálót vízszintesen a gyep alá fektetik, és biztosítja, hogy a vakond ne tudjon a felszínre fúrni.

Szerezz be egy praktikus vakondhálót a Mentool weboldaláról, hogy épségben tudhasd kertedet ezen a nyáron is! Bár a vakond a föld alatti alagútjait meg tudja építeni, de a háló akadályozása miatt a felszínen nem látszanak majd túrásnyomok. Így a vakondháló nagyon állatbarát módszer a kert védelmére.

A vakondhálók működése

A vakondháló vízszintesen és függőlegesen is lefektethető. A függőleges megoldás során ezt a kert szélére telepítik, mely azt hivatott megakadályozni, hogy a vakond eleve a kertbe kerüljön. Ez a változat is használható, de célszerűbb a hálót vízszintesen fektetni, mert itt továbbra is kijáratot hagy a vakondnak.

Függőleges fektetéshez a vakondrács egyébként jobban megfelel. A háló itt nem feltétlenül rendelkezik a szükséges stabilitással, ezért nem alkalmas korlátként a kert szélén.

A vakondhálók telepítése

A vakondhálót a gyep alá rakják, ami sajnos azt jelenti, hogy ehhez el kell távolítani a gyepet, hogy a háló körülbelül 10 centiméter mélységben kerüljön elhelyezésre a talaj alatt. Ha túl mélyre fektetjük a hálót, akkor a vakond egyszerűen kiáshatja alagútját a háló fölé is.

Ha a pázsit ennek megfelelően lett előkészítve és a felületet eltávolították, akkor a hálókat le kell fektetni. A vakondhálókat csíkokban, enyhén átfedve kell egymásra rakni, ugyanis így jobban rögzíthetők, és nem maradnak rések.

A hálókat szilárdan rögzítik a talajhoz horgonyokkal vagy talajszegekkel, majd a nehéz termőtalajt visszaöntik a hálókra. Ez megakadályozza, hogy a vakond elegendő erőt fejtsen ki a hálók felnyomásához. Ha új gyepet kell ültetni, az eljárás további erőfeszítést igényel, de abszolút megéri, hiszen hatékonyan védi a pázsitot.

Ha szeretnéd megakadályozni, hogy a vakond felhalmozza bosszantó túrásait, akkor a vakondháló nagyon jó módja a kert védelmének. A háló több évtizedig is kibír, és sokkal olcsóbb megoldásként szolgál a vakondrácshoz képest, ám ugyanolyan hatékony. A tekercsben kapható hálót könnyen méretre szabhatod, hogy megfelelően védje kerted.

Fedezd fel a Mentool weboldalán elérhető hasznos kerti eszközöket, szerszámokat, és szerezz be minden fontos terméket, mely a kertrendezéshez jól jöhet!