Lenmag, a fáraók ajándéka (x)
2022-09-16 09:02 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

Szerencsére számos olyan élelmiszer létezik, aminek a rendszeres fogyasztásával hatékonyan tudod támogatni az egészségedet. Vannak, amikről rengeteget hallunk, így azok szuper ételként terjednek el a köztudatban.

És ott vannak azok is, amikről nem beszélünk annyit, mégis igazi vitamin- és tápanyagbombák, amiket érdemes lenne beiktatni az étrendünkbe. Többek között a lenmag is ebbe a kategóriába tartozik, amit sokan úgy hívnak, hogy a fáraók ajándéka.

Ezt a cikkünket azért készítettük, hogy jobban megismerhesd ezt a csodás étket, aminek a jótékony hatásait az ókorban is ismerték. Megtudhatod, hogy miért érdemelte ki ezt a különleges elnevezést, és miért érdemes fogyasztanod még akkor is, ha vegán életmódot folytatsz.

Ha pedig többet is meg szeretnél tudni róla, akkor olvasd el a Sunpure Magyarország blog oldalán a lenmagról szóló cikket! Itt egy sokkal részletesebb és átfogóbb írást találsz a hatóanyagairól, illetve a pozitív hatásairól.

Honnan ered a "fáraók ajándéka" elnevezés?

Csak kevesen tudják, hogy az egyiptomi sírkamrákban a múmiák mellé a sok kincs mellett lenmagot is tettek. Ez egy igen jelentős bizonyíték arra, hogy már akkor is ismerték a lenmag kedvező élettani hatásait. Sőt, nemcsak ismerték, hanem gyógyító hatást is tulajdonítottak neki. A sírokba téve tulajdonképpen útravalóul szánták a halottaknak, hogy a túlvilágon "jó egészségben" éljenek.

Miért érdemes minden nap lenmagot fogyasztani?

A lenmag egyik legértékesebb része a fehérje, ami elképesztően gazdag a testünk számára nélkülözhetetlen anyagokban. Ennek aránya 18% felett van. Emellett tiszta esszenciális olajban és más anyagokban, például rostban is nagyon gazdag. A rosttartalma 27,3%-ra rúg, ami kimagaslónak számít.

Azt viszont fontos tudni, hogy a magok kemény héját a gyomrunk nem tudja megemészteni. Így az apró magocskákban lévő értékes összetevők csak akkor tudnak hasznosulni, ha beáztatjuk, megőrüljük vagy lisztként fogyasztjuk el őket.

Tudtad, hogy a tojásfehérjét is tudod vele helyettesíteni?

A lenmag remek megoldás lehet vegán érkezés esetén a tojásfehérje kiváltására, ugyanis nagyon könnyen zselésíthető, utána pedig habbá verhető. Ehhez csak kb. egy evőkanál darált lenmagra van szükségünk, amit 2,5 evőkanál vízzel pépessé kell tenni. Kinézetben, állagban és ízben is egy nagyon hasonló alternatívát kapunk belőle, amit aztán felhasználhatunk a kedvenc süteményeink elkészítéséhez.

Bízunk benne, hogy ezek után már nem kérdés számodra, hogy miért érdemes lenmagot fogyasztanod. Nem véletlen, hogy az ókori Egyiptomban gyógyító hatást tulajdonítottak neki, és még Hippokratész is lelkesen ajánlotta a pácienseinek. Tele van értékes összetevőkkel, ásványi anyagokkal, tápanyagokkal, sőt, még az alapvető aminosavakat is tartalmazza. Normál és vegán étrendben is tökéletes alternatíva arra, hogy támogasd vele az egészségedet.