A fluktuáció leggyakoribb okai a kékgallérosok körében
2022-11-15 09:13 [Médiainfó - www.mediainfo.hu]

A fluktuáció - azaz a munkaerő-vándorlás - leginkább a fizikai dolgozók esetében szokott jelentős méreteket ölteni. Ez mind a HR-nek, mind a dolgozóknak nehézséget okoz, pedig a probléma megelőzhető.

Cikkünkből kiderül, mik a fluktuáció leggyakoribb okai, és mit lehet tenni ellenük.

A kékgalléros munkakör

A kékgalléros munkaerő fogalomkörébe azok a dolgozók tartoznak, akik jellemzően fizikai munkát végeznek, gyárakban, műhelyekben, egyéb termelő egységekben dolgoznak, sokszor több műszakban. Elhelyezésükben nagy segítséget jelent, ha egy megbízható cég - mint például a Beraman Hungary munkaerő-kölcsönző cég - áll mögöttük.

Nagyon gyakori manapság, hogy a kékgalléros szektorban munkaerő-kölcsönzés keretében vannak jelen a dolgozók. Ez minden szempontból előnyös, a kölcsönbe adott munkavállalóknak és a vállalati partner HR-osztálynak egyaránt. Ha egy ilyen cég segít a toborzásban, akkor kisebb az esély a fluktuációra is.

A fluktuáció leggyakoribb okai

Nézzük meg, mi okozhat problémát egy munkahelyen, ahol sok betanított dolgozó, fizikai munkás tevékenykedik. Mi az oka annak, hogy felmondanak, nem jelennek meg a munkahelyen, gondot okozva ezzel a munkaadóknak?

1. Be nem tartott ígéretek: A legtöbbször a munkába állást követően szembesülnek azzal a dolgozók, hogy a meghirdetett állás nem olyan, mint amilyennek leírták. Sokszor nem arról van szó, hogy bizonyos információkat elhallgattak a hirdetők, vagy túl sokat ígértek. A nem értésből is fakadhatnak problémák, a dolgozóknak újra és újra el kell magyarázni akár a feltételeket, akár a szabályokat.

A munkaerő-kölcsönző cégek ilyen szempontból is hasznosak, hiszen az itt dolgozók jól ismerik a kékgallérosok problémáit, tudják, milyen módon lehet ezekre megoldást találni. Ha kell, elébe mennek a problémának, és a hozzájuk jelentkező dolgozókkal mindent átbeszélnek.

Mivel a kölcsönző cég munkatársai általában elérhetőek munkaidőn kívül is, a több műszakban dolgozó fizikai munkások jobban megnyílnak feléjük.

2. Rossz munkahelyi légkör: A fizikai dolgozóknak ugyanúgy igényünk van a baráti beszélgetésekre, a figyelmességekre is. Egy jó kollegiális viszony, a közvetlen felettesek segítőkészsége, hozzáállása sokat segíthet a problémák megoldásában.

A munkaerő-kölcsönző cégen belül "folyamatosan fogják a munkavállalók kezét", így nem érzik magukat egyedül a dolgozók. Ezért is érdemes alkalmazni ezt az atipikus munkavállalói formát.

3. A fizetés: A fluktuációt gyakran az alacsony bérek okozzák, de még ennél is nagyobb baj, hogy gyakran semmilyen elismerést nem kapnak a dolgozók a munkájukért cserébe. Vezetőként érdemes törekedni az állandó visszajelzésre, a teljesítmények értékelésére. A pénzen kívül más eszközzel is lehet motiválni a dolgozókat.

Ha magas egy cégnél a fluktuáció, akkor mindenképp érdemes felülvizsgálni a kialakult helyzetet és cselekvési tervet készíteni, bevonva tapasztalt szakembereket a megoldás kitalálására. Egy munkaerő-kölcsönző cég ebben is segítség lehet.

(x)